Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Bardejovskom okrese je vyhlásená mimoriadna situácia

Prešov/Bardejov – V Bardejovskom okrese dnes vyhlásili mimoriadnu situáciu. Dôvodom je, že po stredajších povodniach sú stále viaceré obce odrezané od sveta.

Úplne neprístupné ostávajú obce Livov, Livovska Huta a časť Kružlova. Agentúre SITA to potvrdil prednosta Obvodného úradu v Bardejove Martin Choma. Do Livova letel ráno vrtuľník ministerstva obrany, aby doručil jednému mužovi s cukrovkou potrebnú dávku inzulínu. Ide o Bardejovčana, ktorý bol v Livove na návšteve a jeho stav už bol kritický. Dnes by ho mali záchranári previezť do Bardejova. Kontakt s izolovanými obcami zabezpečuje aj plávajúci transportér, ktorý dopravuje do obcí potraviny, pitnú vodu a lieky. Záchranári dnes dostali do bezpečia aj jedného chatára. Do ďalších obcí, do ktorých nie je prístup po ceste, sa dnes záchranári dostali cez les.

Po zasadnutí krízového štábu primátor Bardejova Boris Hanuščak konštatoval, že vodné toky na celom území okresu počas noci poklesli, neprší a situácia je stabilizovaná. Bez elektrického prúdu sú stále niektoré obce alebo ich časti, v Šibe je odstavený aj prívod plynu. Cesta prvej triedy pri Gerlachove je prejazdná iba v jednom smere. Do okresu dovážajú lomový kameň od Prešova. Nákladné autá dali k dispozícii Slovenský vodohospodársky podnik, mesto Bardejov aj súkromné firmy.

V noci navštívil Bardejov premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Ako uviedol Hanuščak, „ponúkol akúkoľvek dostupnú pomoc materiálnu aj personálnu“. Primátor Bardejova odhaduje škody, ktoré voda v okrese napáchala, na niekoľko desiatok miliónov korún. Najmenej jedna obec bude potrebovať pontónový most.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu