Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V kauze prípravy troch vrážd vypočúvali svedkov

Košice – Výsluchmi svedkov dnes pred senátom Okresného súdu Košice I pokračovalo pojednávanie s Marošom K. (1977) z Košíc, ktorý pracoval ako sprostredkovateľ poistenia a obžaloba mu kladie za vinu prípravu obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy troch ľudí.

Obžalovaný podľa prokurátora od júla do septembra 2007 navádzal dve osoby na vraždu troch ľudí, za čo im sľuboval odmenu 300 tisíc korún (9 958 €). Jednu zo svojich potenciálnych obetí, 19-ročného Stanislava N. z Košíc, dal v auguste 2007 poistiť pre prípad smrti úrazom na 1,18 milióna korún (39 169 €), pričom zaplatil aj prvú štvrťročnú splátku.

V prípade Stanislavovej smrti by mu poisťovňa vyplatila 80 percent životnej poistky. Obžalovaný údajne plánoval rovnako postupovať aj v prípade ďalších dvoch ľudí.

Ich zavraždením chcel vraj riešiť svoju zlú finančnú situáciu. Obvinenie z údajnej prípravy vrážd pred súdom poprel. "Cítim sa absolútne nevinný," zdôraznil.

Košičania Pavol Klenovský (1981) a Martin Gajdoš (1988), s ktorými sa obžalovaný dohodol na fyzickej likvidácii troch ľudí, však podľa prokurátora len predstierali úmysel objednávku uskutočniť.

Podľa informácií, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko, obidvaja ešte začiatkom septembra 2007 po predchádzajúcej príprave a vzájomnej dohode prišli za obžalovaným k budove jeho pracoviska.

"Vyzvali ho, aby nasadol do ich auta. Na neďalekej lúke pri Košiciach ho pod hrozbou trestného stíhania - usvedčenia z prípravy obzvlášť nebezpečného zločinu vraždy nútili k podpisu splnomocnenia oprávňujúceho prepis jeho osobného motorového vozidla a taktiež ho nútili, aby im vydal potrebné doklady o vozidle a svoj občiansky preukaz.

Obžalovaný im splnomocnenie i potrebné doklady dal. Z týchto dokladov si nechali vyhotoviť a notársky overiť potrebné splnomocnenie," spresnil Filičko.

Obidvaja uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste. "Obsahom dohôd je uznanie viny zo zločinu vydierania spáchaného v spolupáchateľstve a u obidvoch trojročné tresty odňatia slobody s podmienečným odkladom a probačným dohľadom na obdobie troch rokov. Obidve dohody súd schválil, sú teda právoplatné," uzavrel Filičko.

Pojednávanie s obžalovaným Marošom K. bude pokračovať v stredu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu