Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tri štvrtiny Rómov trápi, že nemajú prácu

Bratislava - Vyše tri štvrtiny (76 percent) nezamestnaných Rómov trápi, že nemajú prácu.

Naopak, takmer pätina z nich (19 percent) sa týmto stavom netrápi a piatim percentám je to jedno. Vyplýva to z hodnotiacej správy o výsledkoch prvej etapy Programu podpory zdravia znevýhodnenej rómskej komunity za roky 2007-2008, ktorú Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR predložil na pripomienkovanie. Zistenie, že štvrtina respondentov nemá záujem o prácu, považuje ÚVZ SR za vážny problém.

"Pri hodnotení nezamestnanosti možno konštatovať, že najviac nezamestnaných osôb (73 až 86 percent) je v skupine s ukončenou základnou a neukončenou základnou a strednou školou," konštatuje úrad s tým, že zamestnaných Rómov s pravidelným zdrojom príjmov je iba osem percent, nezamestnaných 28 percent.

Najpočetnejšiu skupinu tvoria Rómovia vykonávajúci verejnoprospešné práce (33 percent). "V tejto súvislosti si však treba uvedomiť, že skutočný počet nezamestnaných Rómov je 61 percent, nakoľko aj Rómovia vykonávajúci verejnoprospešné práce sú nezamestnaní," upozorňuje ÚVZ.

Z monitoringu životnej úrovne a zdravotného stavu Rómov, ktorý sa uskutočnil v rámci Programu podpory zdravia v regiónoch Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Poprad, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Bardejov, Prešov, Košice a Michalovce, je tiež zrejmé, že do školy pravidelne nechodí 28 percent detí.

V súvislosti s gramotnosťou respondentov sa sledovala úroveň písania, počítania a čítania. Veľmi dobre píše 13 percent, dobre 51 percent a nie dobre 22 percent. Z opýtaných nevie písať deväť percent a päť percent respondentov sa vie iba podpísať. Čo sa týka veku, mladšie skupiny respondentov vedia lepšie písať než skupiny staršie (nad 44 rokov).

Podobné výsledky sa zistili aj pri hodnotení úrovne počítania. Veľmi dobre vie počítať 14 percent, dobre 51 percent, nie dobre 26 percent a deväť percent respondentov počítať nevie. Viac ako tretina opýtaných má väčšie alebo menšie problémy pri rátaní. Čítanie dobre ovláda 61 percent, slabo 26 percent a nevie čítať 13 percent respondentov. Problémy s touto činnosťou má 39 percent respondentov.

Vyhodnotením otázky "Ktorý jazyk ovládate, hovoríte ním?" sa zistilo, že rómsky jazyk ovláda 93 percent, slovenský 92 percent, maďarský 15 percent a iný osem percent opýtaných. Z odpovedí na otázku "Bývate niektoré dni bez jedla?" vyplynulo, že 11 percent respondentov býva niektoré dni bez jedla a 5,5 percenta sa vyjadrilo, že iba niekedy.

Každý deň konzumuje stravu 83,5 percenta opýtaných. Pri hodnotení dennej frekvencie konzumácie jedál sa zistilo, že 40 percent Rómov jedáva štyri až päťkrát denne, 44 percent trikrát denne a 16 percent jeden- až dvakrát za deň.

Medzi najzávažnejšie aktuálne problémy v osadách, ktoré treba riešiť v súvislosti so zlepšením zdravotno-hygienickej situácie ÚVZ radí nedostatočnú hygienu a hygienu bývania, sťažený prístup k zdroju pitnej vody, problémy so zdravotnými preukazmi poistenca, vysoký výskyt pedikulózy či záškoláctvo.

Problémom je aj zvýšený výskyt parazitov a hlodavcov, nízka úroveň vzdelania, vysoká pôrodnosť spojená s nedostatočnou starostlivosťou o deti, slabá účasť na preventívnych, gynekologických prehliadkach a na povinných očkovaniach detí, nezamestnanosť a zlé bytové podmienky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu