Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Opitý vojak z misie je podľa vojenského súdu nevinný

(Zdroj: ČTK)

Bratislava - Vojenský obvodový súd v Bratislave dnes oslobodil desiatnika Slavomíra K. spod obžaloby.

Dôvodom podľa súdu je, že neporušil zákon. Slavomír K. bol obžalovaný z porušenia povinností dozornej služby. Podľa obžaloby sa 2. decembra 2006 v čase služby pohotovostného vodiča zdravotníckeho vozidla vzdialil okolo 19:30 bez povolenia zo slovenskej časti tábora a vrátil sa až o 22:00. Dychová skúška po viac ako dvoch hodinách preukázala 1,11 - 1,17 mg/l alkoholu v dychu, čo je viac ako dve promile.

Slavomír K. ani dnes na pojednávanie neprišiel, tentoraz pre práceneschopnosť. Súhlasil však s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Dnes pred sudcom vypovedali poslední dvaja svedkovia - vojenský policajt z rovnakej misie a druhý pohotovostný vodič misie. Vojenský policajt, ktorý v čase spáchania skutku vykonal skúšku na alkohol, dnes pred súdom priznal, že vedel o tom, že prístroj nemá potrebnú certifikáciu.

Už pred odchodom do Iraku informoval velenie, že prístroje majú certifikát len na šesť mesiacov, kompetentní mu prisľúbili, že to vyriešia. Aj napriek tomu sa tak nestalo a Slavomír K. sa musel podrobiť skúške na alkohol na prístroji, ktorý nemal certifikát. Svedok dnes hovoril aj o pridelenom vozidle. Podľa neho mal obžalovaný desiatnik pridelený Tatrapan a sanitku Mercedes. Či mal na ňu osvedčenie, si už nevedel spomenúť.

Ak by ho aj nemal, podľa svedka na sanitku by stačil vodičský preukaz triedy B. Prokurátor v záverečnej reči žiadal trest na spodnej hranici s podmienečným odkladom, obhajoba navrhovala oslobodenie, keďže podľa desiatnikovho obhajcu nešlo o trestný čin. Obhajca poukázal v záverečnej reči najmä na fakt, že Slavomír K. nepil na území slovenského tábora, čím neporušil platný rozkaz.

Podľa obžaloby sa Slavomír K. 2. decembra 2006 v čase služby pohotovostného vodiča zdravotníckeho vozidla vzdialil okolo 19:30 bez povolenia zo slovenskej časti tábora a vrátil sa až o 22:00. Dychová skúška po viac ako dvoch hodinách preukázala 1,11 - 1,17 mg/l alkoholu v dychu, čo je viac ako dve promile. Alkohol zistili aj u ďalšieho vojaka.

Náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík rozhodol o ich okamžitom návrate na Slovensko a spracoval návrh na ich prepustenie z armády bez akýchkoľvek náležitostí. V súčasnosti sú už obaja rozhodnutím ministra obrany a náčelníka generálneho štábu opäť v armáde, keďže sa potvrdilo, že alkoholtester neprešiel povinnou kalibráciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu