Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Deti spovedali v parlamente ministrov, tí sa vraj občas vyhovárali

Počas Hodiny otázok v parlamente si deti vypýtali autogramy aj od ministra vnútra Roberta Kaliňáka
Počas Hodiny otázok v parlamente si deti vypýtali autogramy aj od ministra vnútra Roberta Kaliňáka

Bratislava - Prečo sú nízke platy a dôchodky, čo bude krajina robiť, ak ju napadne iný štát, či kedy na Slovensku postavia prvý skutočný mrakodrap.

Tieto otázky zaujímali deti, ktoré dnes spovedali ministrov.

Študenti Detskej univerzity Komenského totiž opäť dostali možnosť vyskúšať si poslanecké kreslá v parlamente, a preveriť tak aj prácu kabinetu. Členovia vlády väčšinou zanechali v deťoch dobrý dojem, ale niektorí z nich sa vraj občas vyhovárali.

"Niekedy sa mi zdalo, že občas niečo zatajili," posťažoval sa 14-ročný Filip Oláh z bratislavskej mestskej časti Petržalka. Ktorému z ministrov sa podľa neho chcelo na "nepríjemné" otázky odpovedať najmenej priamo, však bližšie nespresnil.

Trochu sklamaný bol aj z toho, že pre veľký záujem už nemal čas položiť otázku, čo chce vláda urobiť s nevábnym vzhľadom a zločinnosťou v petržalských uliciach. Celkovo si však prítomní členovia vlády získali medzi deťmi sympatie.

Symbolické zasadnutie parlamentu totiž vraj bolo asi rovnako zábavné, ako už skôr absolvované prednášky detskej univerzity, a tie zase boli o niečo zaujímavejšie než bežné vyučovanie. "Celkom také isté," zhrnul kvalitu prednášok vysokoškolských učiteľov a odpovede ministrov sedemročný Martin Pilek.

Výrazne ústretovo hodnotili "malí vysokoškoláci" aj zrozumiteľnosť vyjadrení politikov. Platilo to napriek tomu, že príhovory podpredsedu vlády Dušana Čaploviča či ministrov Roberta Kaliňáka, Jaroslava Bašku, Richarda Rašiho, Jána Mikolaja, Štefana Harabina a ministeriek Zdenky Kramplovej a Viery Tomanovej predsa len občas vraj vyznievali "príliš dospelo".

Detská univerzita Komenského ponúkla deťom základných škôl štúdium počas prázdnin už po šiestykrát, väčšinou v priestoroch bratislavského divadla Aréna. Tento rok by sa deti mali na deviatich naplánovaných prednáškach dozvedieť napríklad to, prečo sa v opere spieva a hudba sa zapisuje v notách či načo je dobrý magnetizmus.

Detské univerzity začali v posledných rokoch organizovať aj ďalšie vysoké školy, napríklad Technická univerzita v Košiciach či Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Hodina otázok ústami detí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu