Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V Nižnej Myšli našli archeológovia domy staré 3500 rokov

Košice - Základy domov starých približne 3500 rokov objavili archeológovia na nálezisku pri Nižnej Myšli neďaleko Košíc.

Domy pochádzajú zo staršej doby bronzovej. Odborníci očakávajú, že ešte tento rok objavia pod domami aj hroby, povedal ČTK vedúci výskumu Ladislav Olexa. Nálezisko patrí k najvýznamnejším na Slovensku, archeológovia ho skúmajú už 32. sezónu.

"Podobné základy sme objavili už aj v predchádzajúcich sezónach, v minulosti sa tu našli kovové, hlinené či kostené predmety," uviedol Olexa. Základy domov odkryli pri Nižnej Myšli hneď na začiatku novej sezóny. Okrem domov archeológovia už odhalili aj ďalšiu časť opevnenia osady.

Nálezisko prinieslo archeológom v predchádzajúcich rokoch viaceré prekvapenia. V detskom hrobe napríklad objavili hlinený vozík, ktorý odborníci považujú za hračku. Práve viac ako 3000 rokov staré hračky patria podľa Olexu k unikátom náleziska.

Osídlenie plošiny pri Nižnej Myšli trvalo stáročia. Archeológovia tam doteraz vykopali vyše 800 hrobov, Olexa však predpokladá odhalenie ďalších. Na nálezisku našli výskumníci množstvo predmetov bežného života ľudí Otomanskej kultúry. Časť z nich je umiestnená v Myšľanskom obecnom múzeu, ktoré je jednou z atrakcií obce.

Lokalitu skúmajú odborníci z Archeologického ústavu SAV Nitra. Výskumné práce, ktoré tiež podporila vláda, sú však atraktívne aj pre zahraničných študentov. V Nižnej Myšli pravidelne pomáhajú Česi, Francúzi či Nemci, dodal Olexa.

V Cinobani v okrese Poltár zase archeológovia začali odkrývať približne 3000 rokov staré žiarové pohrebisko. Vzácne lokalitu objavil ešte vlani amatérsky historik z Lovinobane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu