Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Balkáne striedame jednotky, odídu ďalší slovenskí vojaci

slovenskí vojaci KFOR
slovenskí vojaci KFOR

Bratislava- Na Balkán odídu v najbližších dňoch ďalší slovenskí vojaci, ktorí budú plniť úlohy v operáciách KFOR a ALTHEA.

Slováci pôsobia v operácii KFOR od septembra 1999. Spočiatku prostredníctvom 40 vojakov ženijnej jednotky v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 pôsobí na základe dohody medzi ministerstvami obrany SR a ČR v operácii KFOR mechanizovaná rota na spoločnej základni Šajkovac. Slovenská jednotka pôsobí v operácii „Decisive enterprise“ v rámci mnohonárodného zoskupenia Stred pod operačným velením Írska.

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii KFOR 134 slovenských vojakov, ktorí pravidelne monitorujú priestory a objekty miestneho obyvateľstva formou patrolovania, zaisťujú lokálnu infraštruktúru a zabezpečujú nepretržité stráženie srbskej minority.

Operácia ALTHEA – EUFOR sa začala v decembri 2004. Počet príslušníkov v operácii je približne 6 000 z 24 krajín Európskej únie a deviatich nečlenských krajín. Informoval o tom hovorca ozbrojených síl SR Milan Vanga.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu