Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Prezident podpísal zákon o sčítaní obyvateľov, domov a bytov

BRATISLAVA - Na zabezpečenie sčítania obyvateľov, domov a bytov v rokoch 2008 až 2014 pôjde vyše 900 miliónov korún.

Vyplýva to zo zákona o sčítaní v roku 2011, ktorý dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič, informovala Margita Ivaničková z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Zákon nadobudne účinnosť 1. októbra, najbližšie sčítanie ľudu bude v máji 2011.

Podľa zákona Štatistický úrad SR zvýši počas sčítavania počet pracovných miest. Zabezpečovať budú vlastnú prípravu sčítania, jeho uskutočnenie a spracovanie získaných údajov. Na ich mzdy pôjde počas siedmich rokov vyše 129 mil. Sk (vyše 4,2 mil. €). Čas sčítania vyhlási vláda najneskôr štyri mesiace pred jeho vykonaním. Vytvorených bude približne 20-tisíc sčítacích obvodov. Občania vyplnia požadované údaje v hárkoch. Budú musieť okrem iného poskytnúť niektoré osobné a dôverné informácie, akými sú napríklad národnosť, vierovyznanie, vzdelanie, vzťahy medzi členmi rodiny a zároveň fakty o bytových podmienkach.

Sčítanie je zdrojom štatistických údajov nevyhnutných na politické, sociálne a ekonomické rozhodovanie štátu. Poskytuje údaje a informácie o obyvateľoch (o ich demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej situácii), o rodinách a domácnostiach (o počte členov domácností, štruktúre rodín, počte detí v rodinách, počte ekonomicky aktívnych členov, ekonomickej úrovni rodín a domácností), o životných podmienkach obyvateľstva (o úrovni bývania, technickom vybavení bytového fondu) a o rozdelení obyvateľstva a bytového fondu na území štátu. Získané údaje umožnia zvýšiť aj kvalitu informácií o migrácii obyvateľstva a príčinách tohto demografického vývoja.

Prvé sčítanie sa na území bývalej Československej republiky uskutočnilo v roku 1921, posledné na území Slovenska v roku 2001.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu