Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Politika R. Fica nie je podľa S&P dostatočne transparentná

Robert Fico
Robert Fico

Politika premiéra Roberta Fica nie je podľa ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P) dostatočne transparentná na to, aby agentúra mohla Slovensku okamžite zvýšiť rating.

Uviedla to analytička zo S&P Eileen Zhang. "Táto vláda je poznačená určitou neistotou, a to predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Politické smerovanie musí byť oveľa jasnejšie," dodala. Stanovenie konverzného kurzu slovenskej koruny voči euru tak neovplyvní ratingové hodnotenie Slovenskej republiky agentúrou Standard & Poor's.

Ako ďalej informovala S&P, kľúčovým faktorom pri zvyšovaní ratingu krajiny bude rozvážna fiškálna politika. "Bolo to (stanovenie konverzného kurzu) iba potvrdením toho, čo sme dlho očakávali. Počítali sme s tým, že Slovensko vstúpi do eurozóny. Naše ratingové hodnotenie je zamerané na fiškálnu a hospodársku politiku," konštatovala Eileen Zhang.

Podľa analytičky Zhang existuje riziko, že prijatie eura na Slovensku môže podporiť uvoľnenie fiškálnej politiky. "Akonáhle sa stane Slovensko členom eurozóny, nebudú už žiadne vonkajšie obmedzenia pre Ficove zámery. Ak sa pozrieme na volebný program, je veľmi populistický a zahŕňa priveľa výdavkov. Nie sme si úplne istí, či nedostatočné externé obmedzenia neponechajú Ficovi možnosť míňať toľko, koľko bude chcieť ," dodala Zhang.

Slovenská vláda nedávno schválila návrh, v rámci ktorého plánuje v roku 2009 minúť na sociálne opatrenia 7 mld. Sk (232,357432 mil. €), čo zodpovedá približne 0,3 % odhadovaného budúcoročného hrubého domáceho produktu (HDP). Ficov kabinet v budúcom roku zároveň plánuje znížiť deficit verejných financií na 1,7 % HDP z tohtoročných 2 %.

Rada ministrov financií krajín Európskej únie (Ecofin) stanovila v utorok 8. júla konverzný kurz na úrovni centrálnej parity 30,1260 SKK/EUR. Tento krok podnietil medzinárodnú ratingovú agentúru Fitch Ratings, aby zvýšila dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej republiky v zahraničnej mene na A+ z úrovne A a stropný rating na AAA z predošlej hodnoty AA.

Fitch vo svojej správe po zvýšení ratingu uvádza, že "ako člen eurozóny bude Slovensko chránené pred menovými šokmi a pred rizikom menovej krízy". Standard & Poor's hodnotí Slovenskú republiku ratingom dlhodobých záväzkov v zahraničnej aj domácej mene na úrovni A, pričom 3. marca agentúra zlepšila jeho výhľad na pozitívny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu