Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Harabin zapiera kamaráta, údajného drogového dílera

Štefan Harabin Zobraziť galériu (7)
Štefan Harabin

Bratislava - Minister spravodlivosti Štefan Harabin v stredu poprel, že sa pozná s údajným obchodníkom s drogami Bakim Sadikim. Povedal, že s ním žiaden vzťah nemá.

Pred trinástimi rokmi pritom na Najvyššom súde SR, kde Harabin pôsobil, prokurátor namietal jeho zaujatosť. Dôvodom bol jeho "pomer k obvinenému Sadikimu,“ informuje dnešné SME.

Prokuratúra pridala ako dôkaz svojich pochybností záznam telefonického rozhovoru medzi Sadikim a Harabinom, ktorý pochádza zo septembra 1994. Je z neho jasné, že obaja sa dobre poznajú. V rozhovore si tykajú. Sadiki sa pýta Harabina, ako sa má jeho syn. On je zasa zvedavý, či už je doma a či dobre prišli.

Žiadosť o vylúčenie sudcu podpísal vtedajší riaditeľ trestného odboru Generálnej prokuratúry Peter Filip, ktorý je teraz známym obhajcom. "Som na dovolenke, k ničomu sa nevyjadrujem," odpovedal na otázku SME, či si na prípad spomína.

Na nič si nespomína ani bývalý predseda trestného kolégia Najvyššieho súdu SR Milan Lipovský, ktorý žiadosť dostal a nakoniec v prípade Sadikiho aj rozhodoval. "To meno sa mi vynorilo až teraz nedávno, keď som o ňom čítal,“ povedal sudca, ktorý si už však nepamätal, prečo Harabina z rozhodovania vylúčili. Lipovský potvrdil, že prokuratúra nepodáva často žiadosti o vylúčenie sudcu, pretože môže mať kontakty s obžalovaným.

Policajti rozhovor nahrali pár dní predtým, ako Sadikiho zadržali a obvinili z obchodovania s drogami, z nedovoleného ozbrojovania a aj z colného deliktu. Na Sadikiho pritom upozornili švajčiarski policajti, ktorí aj žiadali jeho trestné stíhanie. V 90. rokoch podľa nich Sadiki stál na čele obchodovania s heroínom z Turecka do Švajčiarska, ale aj Švédska a Nórska. Jeho komplicov v zahraničí riadne odsúdili.

Na kontakty Harabina so Sadikim upozornil pred časom poslanec KDH Daniel Lipšic, ktorý videl prepis odpočúvania. "Tieto skutočnosti sú známe aj mne," povedal v stredu Lipšic. Preto žiada o stanovisko ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj premiéra Roberta Fica. Poslal im odpočutý rozhovor, pridal aj číslo vyšetrovacieho spisu, ktorý obsahuje aj ďalšie informácie o prepojení Harabina na Sadikiho.

"Človek, ktorý má kontakty so šéfom albánskej drogovej mafie, by nemal byť ani zamestnancom na okresnom súde, nieto ministrom spravodlivosti,“ povedal Lipšic.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu