Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo nepodá podnet na GP v súvislosti s kauzou pedofila Nováka

Štefan Harabin
Štefan Harabin

Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti nedá podnet na Generálnu prokuratúru, ktorá mala podľa ministra Štefana Harabina preveriť, či niektorá zo slovenských inštitúcii pochybila v prípade pedofila Antonína Nováka.

Potvrdila to dnes Jana Révayová z tlačového a informačného odboru ministerstva. Nováka preradili z ústavnej psychiatrickej liečby do ambulantnej, tam však nechodil. 19. decembra 2007 dostal súd z Plešivca návrh, aby Novákovi opäť nariadil ústavnú liečbu. Súd stanovil konanie na 14. januára 2008, Novák však neprišiel. Okresný súd v Rožňave odvtedy opakovane žiadal políciu o pomoc pri vypátraní trvalého pobytu.

Antonín Novák bol počas pátrania na falošné doklady v Českej republike, kde pracoval. Štvrtého mája uniesol z ihriska v Havlíčkovom Brode Jakuba Šimánka (9). Ešte v ten deň ho zneužil a zabil. K činu sa priznal, je vo vyšetrovacej väzbe.

Ministerstvo upodľa Révayovej nezistilo porušenie zákona zo strany súdov ani žiadne prieťahy v konaní, súdy konali rýchlo a zákonne. „Nakoľko nemáme žiadne dôkazy o porušení zákona zo strany ostatných zúčastnených zložiek, nebudeme dávať podnet," povedala Révayová. Ako dodala, prokuratúra môže konať v zmysle zákona aj bez neho.

"Keďže neprišiel podnet, tak sa nemáme čím zaoberať, tá vec bola pre prokuratúru právoplatne skončená," povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ako dodal, k žiadnemu pochybeniu zo strany súdu ani polície nedošlo a "už vôbec nie prokuratúry".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu