Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovenské drevené kostoly pôjdu do zoznamu UNESCO

Drevený kostolík v Hervartove zapíšu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO
Drevený kostolík v Hervartove zapíšu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO

QUEBEC - Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v pondelok pribudli ďalšie pamiatky vrátane slovenských drevených kostolíkov.

Výbor svetového dedičstva rokoval od stredy v kanadskom Quebecu o tom, ktorých 45 architektonických a prírodných skvostov zapíšu na zoznam.

V Európe vybrali šesť lokalít, ktorých stručný zoznam prinášame: Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka (drevené kostoly troch konfesií - Hervartov, Tvrdošín, Leštiny, Kežmarok, Hronsek, Bodružal, Ladomírová, Ruská Bystrá).

Kostoly pochádzajú z 16. až 18. storočia. Výbor svetového dedičstva ich pokladá "za dôležitý príklad bohatej miestnej tradície náboženskej architektúry, kde sa stretáva latinská a byzantská kultúra".

Historické centrum San Marina a vrch Titano, ktoré je "svedectvom pokračovania slobodnej republiky od stredoveku". Historické centrum San Marina a jeho hradby, veže a brány pochádza z obdobia založenia republiky ako mestského štátu v 13. storočí.

Opevnené stavby francúzskeho vojenského inžiniera Sebastiena Le Prestre de Vaubana z obdobia kráľa Ľudovíta XIV. Ide o 13 pevnosti vo Francúzsku predstavujúcich "typickú klasickú vojenskú architektúru".

Modernistické obytné budovy v Berlíne. Šesť budov "dokazuje inovatívne architektonické postupy v rokoch 1910 až 1933". Planina Starého Gradu na chorvátskom ostrove Hvar zostala takmer nedotknutá od prvej kolonizácie iónskymi Grékmi v 4. storočí pred Kristom. Vinič a olivy sa tu pestujú od tých čias.

Talianske mestá Mantua a Sabbioneta v údolí Po sú podľa UNESCO skvelým príkladom renesančnej architektúry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu