Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cirkvi sa nepáči obmedzenie vyučovania náboženstva na školách

(Zdroj: SITA)

Nitra - Katolíckej cirkvi sa nepáči obmedzenie povinného počtu hodín vyučovania náboženskej výchovy.

Štát by mal podľa biskupov garantovať na školách minimálne jednu vyučovaciu hodinu náboženstva týždenne. Štátny pedagogický ústav však naplánoval pre prvú, ôsmu a deviatu triedu základných škôl iba jednu hodinu náboženstva za dva týždne, informoval dnes novinárov po stretnutí Konferencie biskupov Slovenska jej generálny sekretár Marián Chovanec.

"Katolícki biskupi Slovenska apelujú na vládu, a zvlášť na ministerstvo školstva, aby vyučovacie hodiny náboženskej výchovy boli aspoň na minime," povedal Chovanec.

Podľa biskupov by školy mali vo väčšej miere rešpektovať pri výchove detí náboženské presvedčenie ich rodičov, a preto umožniť jednu hodinu vyučovania náboženstva týždenne.

Ministerstvo školstva v minulosti výčitky voči štátnemu vzdelávaciemu programu odmietlo a jeho predstavitelia tvrdili, že dokument pripravili odborníci. Od septembra, kedy sa začne vyučovať podľa nových pravidiel, budú mať navyše školy priestor, aby obsah časti hodín navrhli podľa vlastných predstáv.

Biskupi ďalšie výhrady k reforme školstva nemajú. Ešte v máji však žiadali odloženie reformy o jeden rok. Na rozdiel od kolegov v štátnych školách, ktorí cez leto musia pripraviť nové osnovy, budú učitelia v cirkevných školách pravdepodobne učiť podľa nových osnov experimentálne skúšaných už tri roky na desiatke zo 130 cirkevných škôl na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu