Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Slovenský parlament opúšťajú po eurovoľbách výrazné osobnosti: Nahradiť by ich mohli tieto mená!

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/BRUSEL - Pravidlá Európskej únie hovoria jasnou rečou. Člen Európskeho Parlamentu môže vykonávať zároveň volené funkcie na regionálnej či obecnej úrovni, ale nesmie byť minister, ani poslanec národného parlamentu, či člen iných inštitúcií EÚ. So slovenskou Národnou radou sa tak rozlúčia Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák (obaja Smer - SD) a Branislav Ondruš (Hlas - SD).

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa po zvolení za poslanca Európskeho parlamentu plánuje vzdať funkcie v slovenskom parlamente začiatkom júla, ešte na schôdzi začínajúcej sa v utorok (11. 6.). Ešte v ten deň by sa mohol zvoliť jeho nástupca. Potvrdil, že jedným z vážnych kandidátov na post je súčasný šéf brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Smer-SD).

Kaliňák zostane aj pri Ficovi

Samotného mandátu poslanca NR SR sa Blaha, ako aj jeho stranícky kolega Erik Kaliňák chcú vzdať deň pred nástupom do Európskeho parlamentu, v polovici júla. "Dovtedy ďalej fungujeme v slovenskom parlamente, ja ďalej budem na pozícii podpredsedu národnej rady," poznamenal Blaha na pondelkovej tlačovej konferencii.

Erik Kaliňák bude aj po nástupe do europarlamentu ďalej pôsobiť ako šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Práca poradcu sa nevylučuje s mandátom poslanca tak na Slovensku, ani v rámci Európskej únie," skonštatoval.

Strana Smer-SSD poďakovala svojim voličom v eurovoľbách (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na poslanecký mandát po Blahovi a Kaliňákovi majú nárok náhradníci za Smer - SD Ján Horváth, ktorý je starostom Chtelnice a riaditeľ Úradu práce v Stropkove Jozef Kačmár. Kto by mohol nahradiť Ondruša v poslaneckom klube Hlasu, zatiaľ známe nie je.

Viac o téme: NR SRNáhradníciĽuboš BlahaErik KaliňákParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu