Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Záhadné premeny Slovenska: Nový chodník v lesoparku, oddychová zóna, zážitkové vzdelávanie vo včelnici. Kde sa zrazu vzali?

Projekt Zaži včely. Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Projekt Zaži včely. (Zdroj: dm {spoločne})

Za posledné obdobie sa v mnohých kútoch Slovenska začali objavovať premeny rôznych miest, ktoré dostali doslova nový dych. Ich cieľom je revitalizácia vzácnych prírodných oblastí, ale aj budovanie komunitných vzťahov, ktoré sú pre spoločnosť dôležité.

Jedným z takýchto miest je aj Vzdelávacie centrum Včielka v Rožňave, ktoré podporuje prastaré remeslo včelárstva a zvyšuje jeho povedomie najmä u najmladších. Približuje život včiel aj to, čo všetko počas svojho krátkeho života robia pre prírodu aj ľudstvo nielen deťom, ale aj dospelým. Všetci návštevníci môžu nahliadnuť priamo do úľa, nakoľko v centre majú kombinézy pre všetky vekové kategórie, môžu si oddýchnuť v apidomčeku a užívať si bzukot včiel, ktorý je priaznivý pre duševné zdravie a zlepšuje dýchanie. Tento projekt funguje vďaka dobrým ľuďom a podpore iniciatívy dm {spoločne}.

Vzdelávacie centrum Včielka
Zobraziť galériu (6)
Vzdelávacie centrum Včielka  (Zdroj: dm {spoločne} )

Neďaleko obce Želovce (okres Veľký Krtíš) sa nachádza areál bývalých kúpeľov Šóšár, ktorých pramene zemito-zásadito-slanej minerálnej vody boli nielen liečebným, ale aj kultúrnym centrom okolia. Zub času sa však podpísal aj na toto miesto, ktoré postupne stratilo svoj vzácny potenciál. Až dokým neprišli dobrovoľníci pod vedením koordinátorky Júlie Hodásiovej z iniciatívy dm {spoločne}. „Veríme, že oživením kúpeľného miesta Šóšár by sa vytvoril dobrý základ aj pre miestny turizmus. V lone prírody sme vybudovali detské ihrisko s vhodnými komponentami. Nainštalovali sme náučné tabule k lepšiemu spoznávaniu flóry a fauny v lesoparku. Osadením lavičiek sme pripravili miesto pre oddych, komunikáciu a sociálne väzby. Chceme dosiahnuť, aby si ľudia opäť začali uvedomovať význam lesov, pobyt na čerstvom vzduchu, dôležitosť vzťahov medzi generáciami, trávenie voľného času aktívne a prehĺbenie vzťahu detí k lesom a živým a neživým organizmom prostredia,“ opisuje svoju dobrovoľnícku skúsenosť koordinátorka Júlia Hodásiová.

Šóšár, Želovce.
Zobraziť galériu (6)
Šóšár, Želovce.  (Zdroj: dm {spoločne})

To, že dobrí ľudia stále existujú, vidieť aj v Pustých Úľanoch, kde vyrástlo Komunitné exteriérové centrum. Práve v ňom sa môže stretávať a relaxovať komunita miestnych. „Tento priestor je dnes krásnou realitou, na ktorú sme mimoriadne hrdí. Postavili sme oddychové prvky, ohnisko s grilovacím roštom, vysadili sme kvetiny a kríky. Urobili sme prípravu na projekčnú plochu na open air kino,“ hovorí koordinátorka projektu Zuzana Klena Kostková. Okrem toho sa s ohľadom na životné prostredie zamerali aj na vodozádržné opatrenia, aby zachytávali cennú vodu. Aj v tomto prípade ide o miesto, ktoré vzniklo rukami dobrovoľníkov iniciatívy dm {spoločne}, tvrdí Zuzana Klena Kostková: „Bez dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí venovali svoj čas a energiu, by tento projekt nebolo možné zrealizovať. Ich ochota a entuziazmus boli hnacou silou za dosiahnutím toho, čo dnes máme. Vďaka patrí každému, kto prispel svojím dielom k tomuto projektu.“

Komunitné exteriérové centrum Pusté Úľany.
Zobraziť galériu (6)
Komunitné exteriérové centrum Pusté Úľany.  (Zdroj: dm {spoločne} )

Všetky spomínané miesta, ako aj desiatky ďalších iných, vznikli na podnet jednotlivcov - spolupracovníkov dm, ktorí ich aj s pomocou ďalších dobrovoľníkov vlastnoručne vybudovali. Vďaka iniciatíve dm {spoločne}, ktorá poskytla pre tieto projekty finančné príspevky, tak vznikli miesta, ktoré môžu opäť žiť a skvalitňovať život okolitých komunít. Práve iniciatíva dm {spoločne} spája všetky aktivity, ktoré pomáhajú vytvoriť z našej krajiny lepšie miesto pre život. Spoločne so spolupracovníkmi ako aj angažovanými zákazníkmi podporuje ekologické, kultúrne a sociálne projekty nachádzajúce sa v okolí dm predajní. Iniciatíva dm {spoločne} funguje už niekoľko rokov, od roku 2021 môžu žiadosť na projekty podávať aj zamestnanci dm drogerie markt.

 

Ak chcete vidieť ďalšie zaujímavé projekty iniciatívy dm {spoločne}, pozrite si ich tu.

Záhadné premeny Slovenska: Nový

Advertoriál pripravený v spolupráci s dm drogerie markt.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu