Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Košickí cestári na novú techniku nedopustia a kritikov nepotešia: Moderné stroje kosia oveľa lepšie a rýchlejšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Košický samosprávny kraj)

KOŠICE – Cesty-necesty, stroje musia vždy fungovať. A byť plne k dispozícii. Na Správe ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), ktorá čelila sústavnej kritike hŕstky opozičných poslancov, sú s fungovaním novej techniky nadmieru spokojní. Moderné kosačky vlani len za porovnateľné obdobie pokosili až zhruba dvakrát toľko ako rok predtým! Všetci veria, že táto sezóna bude ešte lepšia. Vyššia efektivita je nesporná, no výhod je podstatne viac.

„Zima, ale aj leto sú stále špecifické a nemožno porovnávať s predchádzajúcim rokom. V minulosti sme totiž nemali k dispozícii súčasnú techniku. Čo sa týka porovnania nových strojov práve pri kosení, vlani sme za rovnaké časové obdobie zrealizovali skoro dvakrát taký výkon ako rok predtým. Mám na mysli metre štvorcové pokosenej plochy, čo je dôkazom efektívneho využívania modernejšou a novšou technikou. Pritom je predpoklad, že ďalším zdokonaľovaním a praxou budú výkony ešte stúpať. Už v tomto roku by sa mali prejaviť skúsenosti a zručnosti vodičov, samozrejme za predpokladu, že to umožnia vhodné poveternostné podmienky a nebude sucho....  Môžem však doplniť, že v roku 2022 sme mali nulový výkon pri mulčovaní, ale vlani tieto výkony vďaka novej techniky vzrástli a to je dobrá správa,“ uviedol prevádzkový riaditeľ SC KSK Peter Vaľko. Všetkých teší aj to, že nová technika slúži svojmu účelu aj bez vážnejších porúch, čo sa pri opotrebovaných a desiatkach rokov starých strojoch nedalo povedať...

Košickí cestári na novú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Košický samosprávny kraj)

Údajné porušovanie predpisov a nehospodárnosť, na ktorej si svoju volebnú a populistickú kampaň postavili najmä dvaja poslanci, sa u cestárov vôbec nepotvrdili. „Konštatoval to v obsiahlej, s prílohami až takmer 450-stranovej správe, nielen hlavný kontrolór, ale všetky domnienky, klamstvá a polopravdy vyvrátili v posudkoch aj ďalší renomovaní odborníci. Kúpa techniky formou operatívneho lízingu bola v danom období jedinou možnou. Znalecký posudok  súdneho znalca v odbore ekonómia a manažment Roberta Vernera, ktorý posudzoval výšku nájmu, dospel k záveru, že ceny mesačného nájmu boli obvyklé a finančne primerané,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Právne stanovisko advokátskej kancelárie Juristi zase prišlo so zásadným záverom možnosti vypovedať nájomnú zmluvu aj bez pokút. Všetkým pochybovačom pritom padla sánka, keď prenajímateľ navyše verejne prisľúbil, že techniku po ukončení nájmu predá len po eure za kus. Za dokopy 73 moderných a už plne využívaných sypačov, kosačiek, traktorov a ďalších strojov tak SC KSK zaplatí dokopy iba 73 eur!

„Moderné stroje sú určite lepšie ako 40-ročné staré stroje. Produktivita, výkon, flexibilnosť, náklady na servis a samozrejme komfort, bezpečnosť sú úplne na inej úrovni,“ dodal Peter Vaľko.

Viac o téme: BagerCestáriKošiceKošický samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu