Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu: Strieľal Huliak! Poslanec vysvetľuje dôvody, prehovoril aj Danko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR, Topky/Ramon Leško )

OČOVÁ - Pri Očovej v okrese Zvolen bola v piatok (10. 5.) vo večerných hodinách odstránená problémová medvedica, ktorá opakovane navštevovala intravilán obce. V katastrálnom území Očovej ide v tomto roku už o druhého eliminovaného medveďa, problémového jedinca v obci zastrelili aj začiatkom tohto týždňa. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková. Ukázalo sa, že spúšť stlačil poslanec za SNS Rudolf Huliak.

Synantropná medvedica mala podľa ochranárov opakovane navštevovať intravilán obce Očová a poškodzovať poľnohospodárske plodiny. "Svojím správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov, ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné," skonštatovala Bocková.

archívne video

PS navrhuje viacero zmien v návrhu, ktorý rieši reguláciu medveďovďov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Problémovú medvedicu mal identifikovať zásahový tím v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom prostredníctvom protokolu identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého. "Správanie medvedice bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetnej lokalite," dodala Bocková.

Rudolf Huliak
Zobraziť galériu (3)
Rudolf Huliak  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strelcom bol starosta Očovej a poslanec za SNS Rudolf Huliak. Ten je členom poľovníckeho združenia. „Táto medvedica sa tu túla po záhradách. Mala zase namierené do intravilánu, tak som ju odlovil,“ vysvetlil pre RTVS Huliak. „Z troch rozmiestnených strelcov, z ktorých boli dvaja zo zásahového tímu, som mal ja to šťastie a medvedicu som ulovil,“ dodal. 

"Tak sa to robí s medveďmi, ako to dal Rudo. Veríme, že nový zákon prejde bez problémov, a keď sa niekomu nepáči, nech sa ide prejsť do lesa a pochopí," komentoval situáciu šéf SNS Andrej Danko. 

V katastrálnom území Očovej ide už o druhého eliminovaného medveďa v tomto roku. V pondelok (6. 5.) zásahový tím odstránil problémového jedinca, ktorý sa v ten deň v ranných hodinách pohyboval po obci.

Viac o téme: MedveďMedvedicaOdstránenieOčováŠtátna ochrana prírody SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu