Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa Transparency International vláda podporuje klientelizmus!

Emlia Sičáková-Beblavá
Emlia Sičáková-Beblavá (Zdroj: SITA)

Bratislava - Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) dnes obvinila vládu premiéra Roberta Fica z nedostatočného boja proti korupcii a z podporovania klientelizmu.

Šéfka organizácie Emília Sičáková-Beblavá okrem toho kabinetu vytkla, že doposiaľ nevypracoval protikorupčný program.

"Vytváranie kultúry beztrestnosti, rodinkárstva, papalášizmu a straníckeho klientelizmu," zhodnotila politiku vlády v oblasti korupcie Sičáková-Beblavá pri príležitosti uplynutia približne polovice štvorročného volebného obdobia.

Organizácia podobne ako viackrát v minulosti kritizovala, že k štátnym peniazom sa v regiónoch vraj ľahšie dostávajú predstavitelia vládnych strán. "Väčšina prostriedkov určená na pomoc obciam na Slovensku bola podľa zistení TIS s vysokou pravdepodobnosťou ovplyvnená straníckou príslušnosťou," poznamenala šéfka organizácie.

Pobočka medzinárodnej organizácie kritizovala vládu tiež za to, že proti korupcii údajne nepripravila systematické opatrenia. Vládny odbor proti korupcii má podľa aktivistky málo ľudí a nevyvíja dostatok aktivít.

Za nedostatky v protikorupčných opatreniach môžu podľa TIS aj ministerstvá. "V prevencii korupcie sa nerobia dostatočné štrukturálne zmeny. Skôr sa potierajú protikorupčné inštitúcie," dodala Sičáková-Beblavá. TIS už tradične skritizovala napríklad snahy ministra spravodlivosti Štefana Harabina o zrušenie Špeciálneho súdu, ktorý sa venuje aj posudzovaniu deliktov korupcie.

Napriek kritike vlády organizácia kabinet za niektoré opatrenia pochválila. Predstavitelia TIS vyzdvihli napríklad zverejňovanie údajov z katastra nehnuteľností na internete od minulého roka či niektoré navrhované zmeny na zrýchlenie vybavovania civilných sporov na súdoch.

TIS opakovane kritizovala údajne nedostatočnú kontrolu majetkových pomerov politikov. Majetkové priznania politikov nedávno zverejnil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, jeho kompetencie sú však podľa organizácie nedostatočné. "(Ján) Slota a (Vladimír) Mečiar doposiaľ dostatočne nevysvetlili pôvod svojho majetku," poznamenala Sičáková-Beblavá o šéfoch vládnej SNS a ĽS-HZDS. Práve pozastavený zákon o preukazovaní pôvodu majetku by mal na budúci týždeň posúdiť Ústavný súd.

Slovensko si tento týždeň vypočulo kritiku aj v medzinárodnej správe Transparency International o boji proti zahraničnej korupcii. Slovensko sa ocitlo spolu s Českom, ale napríklad aj Kanadou či Veľkou Britániou v skupine krajín, ktoré podľa organizácie nedostatočne plnili svoje medzinárodné záväzky v boji proti korupčnému správaniu svojich firiem v zahraničí. Ministerstvo spravodlivosti na správu priamo reagovať nechcelo, správu Transparency International tento týždeň však označilo za neobjektívnu.

Hodnotenie vlády organizáciou Transparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu