Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Eurokampaň sa rozbieha, máme tu slovnú prestrelku: Beňová si kopla do PS, Ódor jej vrátil úder

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Monika Beňová)

BRATISLAVA – Voľby do Európskeho parlamentu sú za dverami a kampaň, ktorá im predchádza, sa pomaly ale isto rozbieha. Núdza v nej nebude zrejme ani o osobné konfrontácie kandidáta voči kandidátovi. Jednej takej, hoci len na sociálnych sieťach v statusoch, sme boli svedkami aj medzi Monikou Beňovou kandidujúcou za Smer-SSD a Ľudovítom Ódorom kandidujúcim vo farbách Progresívneho Slovenska.

Slovnú prestrelku odštartoval status, ktorý zverejnila Monika Beňová ešte v pondelok. „Nerada komentujem kampane iných strán a tak len skôr pre upresnenie dovoľte informácie k téme ´udržíme Slovensko v EÚ´. Chápem, že za PS kandidujú na popredných miestach ´nepolitici´, ale teda snáď aspoň niekto by tam mohol vedieť, že z EÚ nikoho vylúčiť nie je možné. Stačí si letmo pozrieť Lisabonskú zmluvu. Z EÚ sa dá len vystúpiť a taký návrh žiadna z relevantných strán nemá. Nerozumiem teda, aký programový či hodnotový cieľ mysleli tým ´udržaním´. Ak ale mysleli, že budú so všetkým súhlasiť, všetkému sa podradia a proti ničomu nebudú presadzovať suverénny názor, tak potom by som rada dala do pozornosti, že presne tak to robia väčšie štáty. Obhajujú vlastné záujmy,“ napísala.

Kandidátku Smeru-SD povedie M. Beňová, nasleduje Ľ. Blaha a E. Kaliňák (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

„Ako som už spomenula vo svojom vystúpení v pléne EP, Slovensko je malá ale hrdá krajina. Neexistuje žiadny dôvod, pre ktorý by Slovensko, rovnako ako iné členské štáty, malo ustupovať zo svojich suverénnych pozícií. My nie sme federalisti, ako liberáli. To je jeden zo zásadných rozdielov medzi našimi stranami. A ja ešte dodám, že my sa ani nebojíme, keď na našu adresu ´mudrujú´ poslanci z väčších krajín. Nie sú dôležitejší, múdrejší a ani lepší ako sme my. Aj to je jeden z hlavných princípov fungovania európskych inštitúcií,“ dodala.

Na jej slová zareagoval líder kandidátky PS do eurovolieb a bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. „Rovnako ako pani Beňová, ani ja nerád komentujem kampane iných strán, ale keďže spravila výnimku, tak slušne odpoviem,“ uviedol. „Tu je krátky sumár toho, čo ste zatial dosiahli: Za trestný zákon nás kritizuje Európska komisia, Európsky parlament aj Európska prokuratúra. Máme preto pozastavené platby z Plánu obnovy. Pozastavené sú aj spoločné rokovania s vládou Českej republiky. Naši partneri sa s nami boja zdieľať citlivé informácie. Ťaháte nás do izolácie, obrazne von z Európy,“ vymenoval.

Hnutie PS predstavuje kompletnú kandidátku do Európskeho parlamentu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„To, čo je dnes obrazné, zajtra môže byť reálne. Pozrite sa, ako vaši politici burcujú vášne proti EÚ, osočujú európskych komisárov, útočia na EÚ a jej predstaviteľov. Robert Fico dokonca vyriekol, že ak by nemalo v EÚ fungovať právo veta v otázkach zahraničnej politiky, tak to tam ani nemusíme byť. Takto to začína, pani Beňová,“ vytkol europoslankyni za Smer-SSD. Pohrozil tiež, že by sme mohli skončiť ako Veľká Británia.

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku konajú 8. júna 2024. Vo voľbách budú voliči na Slovensku voliť 15 zástupcov.

Viac o téme: EurovoľbyKampaňMonika BeňováProgresívne SlovenskoĽudovít ÓdorSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu