Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Andrej Danko chce rozšíriť využívanie rekreačných poukazov: Pozrite, ako by mohli fungovať po novom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rekreačné poukazy boli na Slovensku zavedené od roku 2019 a medzi zamestnancami si každým rokom získavajú čoraz väčšiu popularitu. S návrhom prišiel predseda SNS Andrej Danko, ktorý by chcel teraz ich platnosť rozšíriť aj na ďalšie osoby.

Podľa súčasného zákona sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok na neho majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky. Príspevok na rekreáciu je vo výške 55 % oprávnených nákladov, najviac však do výšky 275 eur za kalendárny rok.

archívne video

Tlačová konferencia Andreja Danka o rekreačných poukazoch

Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok na rekreáciu majú firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná. Podľa dát Inštitútu finančnej politiky využíva poukaz viac ako 200-tisíc zamestnancov ročne.

Preniesť by sa mohli aj na rodičov

Koaličná SNS teraz navrhuje do zákona výnimku, podľa ktorej by mohol zamestnanec rekreačný poukaz preniesť na svojho rodiča. Návrh novely Zákonníka práce a zákona o podpore cestovného ruchu do parlamentu predložili poslanci za SNS Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová a Adam Lučanský. Poslanci tak chcú maximalizovať využívanie rekreačných poukazov a zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Účinnosť zákona navrhujú od 1. januára 2025.

Stratí sa pôvodný význam?

Zamestnávatelia sa zmeny obávajú z dôvodu, že presun rekreačného poukazu na rodičov bude za cenu, že si neoddýchne zamestnanec. "Sa nám stráca ten pôvodný význam. Tým pádom zamestnanec zostane neoddýchnutý, ale rekreačný poukaz sa minie,“ uviedol pre RTVS generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

"Ja si myslím, že postupne bude jeden problém, že to využívať nebudú, pretože na to nebudú mať. A čo je dôležité, budú to využívať skôr tí, ktorí majú vysoké dôchodky,“ povedala prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Galisová.

Naopak prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný by takúto zmenu privítal. "Treba si uvedomiť, že je kategória zamestnancov, ktorí jednoducho preferujú zahraničnú dovolenku. Ak by bola možnosť, že to môže využiť rodič, tak aspoň ten rekreačný poukaz neprepadne,“ hovorí.

Viac o téme: RodičiaAndrej DankoRekreačné poukazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu