Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

MS SR chce zrušiť vojenské súdy

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR chce zrušiť vojenské súdy. Uvádza sa to vo Vecnom zámere zákona o zrušení vojenských súdov, ktorý tento týždeň predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Vojenské súdy by sa mali podľa návrhu zlúčiť s určenými všeobecnými súdmi.

"Vytvorí sa priestor pre využitie odborne kvalitnej práce sudcov vojenských súdov v rámci celej trestnoprávnej agendy a v neposlednom rade sa odbúra nutnosť financovania štyroch samostatných rozpočtových organizácií, ktoré dokážu svoje úlohy plniť efektívne aj v rámci sústavy všeobecných súdov," uvádza sa v návrhu.

Podľa rezortu spravodlivosti sú vojenské súdy v porovnaní s ostatnými súdmi vyťažené oveľa menej. Dôvodom je výrazné obmedzenie ich pôsobnosti, keďže momentálne pod ne spadá len profesionálna armáda.

Zámerom ministerstva je zlúčiť vojenské obvodové súdy s okresnými súdmi v ich sídle a zlúčiť Vyšší vojenský súd s krajským súdom v jeho sídle. Výnimkou bude len Vojenský obvodový súd v Bratislave.

Jeho zlúčenie je navrhované alternatívne, buď s Okresným súdom Bratislava I alebo Bratislava V, podľa potreby personálneho posilnenia niektorého z týchto okresných súdov. Prípady, ktorými sa vojenské súdy zaoberali, budú riešiť určené všeobecné súdy. Pôjde o špecializované všeobecné súdy s pôsobnosťou vo veciach vojenského súdnictva.

Spory sa budú riešiť na okresných súdoch, krajský súd bude slúžiť ako odvolací súd. Postavenie Najvyššieho súdu SR ako dovolacieho súdu vo vzťahu k veciam vojenského súdnictva zostáva zachované.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu