Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií: Dostala podmienku

Ľubica Rošková
Ľubica Rošková (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PEZINOK - Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze poberania agrodotácií. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku jej uložil trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní päť rokov. Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) má obžalovaná nahradiť škodu vo výške takmer 152.000 eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, procesné strany sa môžu odvolať.

Súd uznal Ľubicu Roškovú za vinnú zo spáchania trestných činov poškodzovania finančných záujmov EÚ a subvenčného podvodu. Čiastočne modifikoval obžalobnú právnu kvalifikáciu, čím sa znížila trestná sadzba. Súd sa priklonil k uloženiu trestu na spodnej hranici trestnej sadzby s maximálnou dĺžkou skúšobnej doby. "Možno vyvodiť záver, že žiadosti o platby, o ktoré táto spoločnosť žiadala, boli neoprávnené," podotkol samosudca Milan Cisarik.

VIDEO

Obžalovaná Ľubica R. je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh/Jakub Popelka)

Obžalovaná nebola na vyhlásení rozsudku osobne prítomná. Jej obhajca Ondrej Urban povedal, že sa s verdiktom súdu nestotožňuje. "Považujeme ho za nezákonný," zdôraznil. Predpokladá, že Najvyšší súd rozsudok zruší a prípad vráti naspäť na ŠTS. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Matúš Harkabus nie je spokojný s právnou kvalifikáciou. "Skutok jeden bol kvalifikovaný ako spáchaný z nedbanlivosti, s čím my nesúhlasíme," ozrejmil dôvod, prečo podal odvolanie.

Na predošlom hlavnom pojednávaní obžalovaná zdôraznila, že trvá na oslobodení spod obžaloby. Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Ladislav Masár, naopak, považoval za preukázané, že sa Ľubica Rošková dopustila trestnej činnosti popísanej v obžalobe.

Podaná obžaloba sa týka podozrení z pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a trestného činu subvenčného podvodu. Firma exposlankyne parlamentu za Smer-SD Ľubice Rošková mala podľa obžaloby neoprávnene poberať agrodotácie. Ide o žiadosti z rokov 2016 a 2017. Prípad sa vyšetroval od roku 2018.

Viac o téme: KauzaPodmienkaAgrodotácieObžaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu