Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico oznámil veľké novinky: V Prešove má vyrásť nová nemocnica! V rukách ju bude mať Kaliňák

Robert Fico a Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda by mala na stredajšom (17. 4.) rokovaní riešiť otázku výstavby novej vojenskej nemocnice v Prešove. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to avizoval po kontrolnom dni na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR.

"Ministerka v stredu predkladá materiál, kde uvoľňujeme ruky ministrovi obrany na to, že bude môcť pristúpiť od stredy tohto týždňa, ak to na vláde schválime, ku všetkým potrebným opatreniam, ktoré sa týkajú výstavby nového vojenského zdravotníckeho komplexu," informoval Fico. Víta, že rezort obrany má na tento projekt finančné prostriedky.

aktuálne video

Kontrolný deň predsedu vlády SR Roberta Fica na ministerstve zdravotníctva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) zároveň verí, že vláda do konca mesiaca prijme rozhodnutie o novej národnej univerzitnej nemocnici v Bratislave. "V priebehu možno týždňa - dvoch by som chcela na vládu predstaviť aj tento koncept," vyhlásila na spoločnom tlačovom brífingu.

Premiér sa na pracovnom stretnutí zaujímal aj o ostatné projekty plánu obnovy týkajúce sa rekonštrukcie a výstavby nemocníc. Požiadal ministerku, aby osobne kontrolovala priebeh prác. Dolinková avizovala, že chce požiadať všetky nemocnice, ktoré sa uchádzajú o financie z plánu obnovy, aby rezortu poslali aktualizovaný harmonogram prác, ako výstavba prebieha.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na stretnutí riešili aj otázku zadlženia nemocníc. Ďalšie oddlžovanie vláda podľa Fica schváli len vtedy, ak ministerka predloží dostatočný zoznam systémových opatrení, ktoré budú minimalizovať pravdepodobnosť opakovania sa súčasnej situácie, "že šiestykrát 'nalejeme' financie, oddlžíme nemocnice a o pár mesiacov alebo o rok sme tam, kde sme sa našli teraz," vysvetlil. Ministerka ozrejmila, že o podmienkach oddlženia v pondelok rokuje rozpočtová rada rezortu.

Premiér informoval, že Dolinkovú požiadal o vykonanie dôsledného auditu v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) a jej činnosti po roku 2020. "Každá jedna zmluva, ktorá bola podpísaná, musí byť zauditovaná, do akej miery bola výhodná alebo nevýhodná, a ak je to zmluva, ktorá niečím 'smrdí', treba ju okamžite vypovedať a zrušiť," poznamenal premiér. Dolinková dodala, že audit v súčasnosti vykonáva Najvyšší kontrolný úrad SR. "Budeme ho mať k dispozícii na prelome mesiacov jún a júl," spresnila s tým, že o jeho výsledkoch bude informovať.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na stretnutí otvorili aj otázku nedostatku absolventov lekárskych fakúlt. Fico chce v tejto súvislosti hovoriť so všetkými rektormi vysokých škôl o spôsobe prerozdelenia financií. "Ak potrebujeme viac lekárov, musí ísť viac financií do výchovy lekárov a nebudeme vychovávať absolventov škôl, ktorých krajina nepotrebuje," vyhlásil s tým, že to považuje za premiérsku tému.

Fico zároveň Dolinkovú podporil v trpezlivom dialógu so všetkými zástupcami sektoru a vyzval, aby v ňom pokračovala. "Jediná cesta, ako udržať slovenský zdravotnícky systém pohromade, je cesta veľmi náročného a trpezlivého sociálneho dialógu," poznamenal. Ocenil tiež personálne rozhodnutia vedenia rezortu týkajúce sa zníženia počtu dohodárov na pôde ministerstva.

Viac o téme: VýstavbaNemocnicaZdravotníctvoRobert FicoPrešovZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu