Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováci, pozor: Čaká nás dramatická zmena počasia! Teplotný rozdiel aj 20 stupňov a návrat snehu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák, Getty Images, )

BRATISLAVA - Slovensko aktuálne sužujú extrémne vysoké teploty, ktoré na toto ročné obdobie nie sú bežné. Počas víkendu stúpali teploty až takmer k hranici 30 stupňov Celzia a mnohých tak vyhnali k vode. Následne v strede týždňa prišlo krátkodobé ochladenie, pri ktorom si nielen ľudia, ale aj príroda vydýchli. Avšak, meteorológovia upozorňujú na razantnú zmenu počasia, ktorá sa ku nám blíži.

Slnečné lúče, vysoké teploty, no silný vietor, častokrát zmiešaný s pieskom zo Sahary. Taká bola realita posledných dní na Slovensku. Teploty na mnohých miestach vystúpili až na 28 stupňov Celzia, dokonca v noci z pondelka na utorok vplyvom juhovýchodného vetra na západnom a severozápadnom Slovensku teplota lokálne neklesla pod 15 °C. Ba čo viac, niektoré stanice dokonca skončili s minimom teploty 17-18 °C s najvyššou hodnotou na stanici Kamanová, rovných 18 °C.

Archívne VIDEO Teplé počasie a západ slnka vohnalo do ulíc množstvo turistov

Teplé počasie a západ slnka vohnalo do ulíc množstvo turistov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tieto hodnoty sú už bežné letné, a teda v tomto období rekordné. Následne v stredu na západnom Slovensku klesli denné teploty k maximálne 15 stupňom Celzia, no od štvrtka začali zas stúpať nad 20 stupňov Celzia. Meteorológovia však upozorňujú, že teplému počasiu bude na istý čas koniec. Podľa ich slov je vo výhľade budúceho týždňa vysoká pravdepodobnosť výraznejšieho trvalejšieho ochladenia. 

"Hoci dnes sa najmä na západe výrazne ochladilo, ide len o krátkodobú poveternostnú situáciu a už od zajtra sa znova začne otepľovať. Vo výhľade je však výrazné a trvalejšie ochladenie. Po oteplení v najbližších dňoch teplota v najteplejších lokalitách cez víkend opäť s vysokou pravdepodobnosťou dosiahne 25 °C. V úvode budúceho týždňa sa však poveternostná situácia začne meniť - nielen u nás, ale nad väčšinou Európy," upozornili meteorológovia z SHMÚ na sociálnej sieti.

Ako totiž vysvetlili, nad severnú Európu sa postupne presunie tlaková níž a po jej zadnej strane začne do rozsiahlej časti Európy od severozápadu prúdiť chladný morský (pôvodom arktický) vzduch. Ako dodali, aj keď ide o dlhodobú predpoveď, je len malá pravdepodobnosť, že sa prognózy nenaplnia. A to z dôvodu, že ochladenie bude rozsiahle a naša oblasť sa bude nachádzať približne v strede chladnej vzduchovej hmoty. "Teda aj jej možný posun o stovky kilometrov na západ či východ by stále znamenal chladné počasie u nás. V očakávanom type chladnej poveternostnej situácie bude aj viac zrážok, najmä na severe, kde sa minimálne do hôr aspoň na niekoľko dní aj vráti snehová pokrývka," uzavreli. 

Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)
Ak sa pozrieme na rôzne aplikácie s dlhodobými predpoveďami, vidíme, že hovoria o výraznom ochladení. Kým cez víkend má byť v Bratislave 29 stupňov Celzia, od pondelka sa to má lámať a klesnúť na 19 stupňov Celzia. Ba čo viac, ku koncu týždňa majú denné teploty klesnúť až pod 10 stupňov Celzia. 

Minimálne do konca apríla

Na to, aké počasie nás tu teda čaká, a koľko sa zmena počasia zdrží, sme sa pýtali aj meteorológa Pavla Matejoviča. Ako na úvod povedal, mimoriadne teplé týždne sme zažili už vo februári a marci, ktoré skončili ako rekordne teplé. "Mimoriadne teplé počasie prevláda aj v prvej polovici apríla, pričom priemerná teplota za toto obdobie dosiahne v Hurbanove asi 16.5 °C. Ak by takéto teplé počasie pokračovala aj v druhej polovici tohto mesiaca, apríl by skončil rovnako rekordne teplý ako dva predchádzajúce mesiace," uviedol odborník. No tomu je aj podľa slov Matejoviča nateraz koniec.

Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia sa na budúci týždeň v pondelok radikálne zmení. "Od severozápadu k nám začne prenikať studený, pôvodom morský arktický vzduch. Ten spôsobí, že oproti aktuálnemu stavu sa ochladí o 10 až 15 °C. Ochladenie by navyše nemalo mať len prechodný charakter a podľa aktuálnych modelov by malo trvať minimálne do 25. apríla. Ďalší vývoj počasia je otázny," uviedol pre Topky.sk. Poukázal pritom na to, že prejavy ochladenia budú citeľné najmä v druhej polovici budúceho týždňa, teda od štvrtka. A to z dôvodu, že sa v horských oblastiach znovu objaví snehová pokrývka. Ba čo viac, podľa meteorológa nie je vylúčené, že na niektorých meteorologických staniciach, ktoré sa nachádzajú v stredných horských polohách severného Slovenska, môže napadnúť viac snehu, ako tam bolo počas uplynulej mimoriadne teplej zimy.

 

Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)
Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

"Podľa aktuálnych prognostických modelov sa nejaké snehové vločky počas budúceho víkendu môžu hlavne v nočných a ranných hodinách vyskytnúť aj v nižších polohách. Po utíšené vetra a zmenšení oblačnosti môže aj v nížinách juhozápadného Slovenska v noci klesnúť teplota pod bod mrazu. V druhej polovici týždňa by sa maximálne teploty mali na juhu Slovenska pohybovať len okolo 10 °C, pričom vplyvom silnejšieho vetra môže byť na pocit ešte chladnejšie," dodal vzápätí.

Dá sa teda podľa aktuálne mimoriadne teplého počasia povedať, že nás čaká pekelné leto? Podľa Matejoviča to tak nefunguje, nedá sa tak predpovedať, aké leto nás čaká. "Je však pravdepodobné, že sa nebude líšiť od liet, ktoré sa u nás vyskytujú v ostatných troch desaťročiach. Treba teda rátať s vlnami horúčav a tiež intenzívnymi búrkami," uzavrel. 

Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)
Slováci, pozor: Čaká nás
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Viac o téme: SneženieSHMÚPredpoveď počasiaZmena počasiaPrudké ochladenieDramatická zmena počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu