Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najsmutnejší deň: Stará Ľubovňa sa pripravuje na pohreb Lucky († 17) Sofie († 18) a Katky († 17)! Odkaz pre ľudí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta)

STARÁ ĽUBOVŇA – Povedia im posledné zbohom. Tri nešťastné rodiny v stredu pochovajú obete tragédie, ku ktorej prišlo v Spišskom Podhradí. Lucia († 17) Sofia († 18) a Katka († 17) prišli o život pod kolesami autobusu. Stará Ľubovňa má teraz pred sebou jeden z najsmutnejších dní v novodobej histórii mesta.

archívne video 

Biskup Trstenský po tragickej nehode na Spiši vyjadril blízkosť pozostalým (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Mesto očakáva, že pohrebu dievčat sa zúčastní veľké množstvo ľudí. Snažia sa preto situáciu pre trúchliacich, ktorí sa poslednej rozlúčky chcú zúčastniť, čo najviac zjednodušiť aspoň po technickej stránke. „Žiadame obyvateľov parkujúcich svoje motorové vozidlá na Mierovej ulici v okolí Gréckokatolíckeho chrámu Matky ustavičnej pomoci (viď prílohu č. 1 - mapa parkovísk) o ich preparkovanie najneskôr do 8.00 h uvedeného dňa na iné parkoviská (napr. aj na veľkokapacitné parkovisko pri Zimnom štadióne - Tehelná ul., pred Okresným úradom - Nám. gen. Štefánika, atď.),“ poprosilo mesto. V tento deň bude parkovanie na všetkých mestských parkoviskách a v parkovacom dome Ľubovnianskej nemocnice bezplatné. Pripravili tiež prehľadné mapy pre lepšiu orientáciu.

Najsmutnejší deň: Stará Ľubovňa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta)

Rozlúčka začne o  10.00 hodine, keď sa v Chráme Matky ustavičnej pomoci pri Kláštore redemptoristov v Starej Ľubovni uskutoční archijerejská svätá liturgia, ktorú budú sláviť prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš, spišský diecézny biskup František Trstenský a emeritný torontský biskup Marián Andrej Pacák CSsR. Po archijerejskej svätej liturgii budú vykonané pohrebné obrady na Novom cintoríne v Starej Ľubovni. Ľudí poprosili, aby nenosili vence ani kytice. „Ak je to možné, ako kvetinový dar prineste bielu ružu,“ odkázali. 

PARKOVANIE PRI CINTORÍNE JE ZABEZPEČENÉ NASLEDOVNE (viď prílohu č. 3 - parkovanie)Pre najbližšiu rodinu a organizačné zložky:Parkovisko 1 - pri vstupe na cintorínPre ostatných účastníkov rozlúčky:Parkovisko 2 - plocha pod cintorínom hore (vľavo v smere na cintorín)Parkovisko 3 - pod cintorínom dole (vpravo v smere na cintorín) Parkovisko 4 - pred a za prevádzkou Farby-laky Dúha (pred odbočkou na cintorín)
Zobraziť galériu (6)
PARKOVANIE PRI CINTORÍNE JE ZABEZPEČENÉ NASLEDOVNE (viď prílohu č. 3 - parkovanie)Pre najbližšiu rodinu a organizačné zložky:Parkovisko 1 - pri vstupe na cintorínPre ostatných účastníkov rozlúčky:Parkovisko 2 - plocha pod cintorínom hore (vľavo v smere na cintorín)Parkovisko 3 - pod cintorínom dole (vpravo v smere na cintorín) Parkovisko 4 - pred a za prevádzkou Farby-laky Dúha (pred odbočkou na cintorín)  (Zdroj: Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta)

Sústrasť a odkazy rodinám tragicky zosnulých dievčat môžu ľudia vyjadriť aj prostredníctvom kondolenčnej knihy, ktorá je pre verejnosť sprístupnená vo vestibule Mestského úradu v Starej Ľubovni.

NOVÝ CINTORÍN Mesto prosí účastníkov rozlúčky, aby na presun z Chrámu MUP na nový cintorín prednostne využili peší smútočný sprievod (viď prílohu č. 2 - trasa sprievodu).
Zobraziť galériu (6)
NOVÝ CINTORÍN Mesto prosí účastníkov rozlúčky, aby na presun z Chrámu MUP na nový cintorín prednostne využili peší smútočný sprievod (viď prílohu č. 2 - trasa sprievodu).  (Zdroj: Facebook/Stará Ľubovňa - oficiálna stránka mesta)

Štvrté, 15-ročné dievča je v košickej nemocnici a jej zdravotný stav je po operácii podľa vedúcej komunikačného odboru nemocnice Ladislavy Šustovej stabilizovaný. Ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia.

Najsmutnejší deň: Stará Ľubovňa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Chrám Matky ustavičnej pomoci v Starej Ľubovni)

Polícia vec vyšetruje, začala trestné stíhanie

Čo presne sa v osudné sobotné ráno v Spišskom Podhradí stalo, zatiaľ jasné nie je. Polícia začala trestné stíhanie. Príčiny a okolnosti tragédie sú stále v štádiu vyšetrovania. K skúmaniu pribrala polícia aj znalcov z odboru zdravotníctva a cestnej dopravy, za účelom vypracovania odborných posudkov z Ústavu súdneho inžinierstva. "Pri tragickej udalosti došlo k úmrtiu troch osôb a zraneniu ďalších siedmich osôb. Vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia," uviedla Ligdayová.

Vodiča autobusu podľa nej podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok bol negatívny. Vozidlo bolo zaistené pre účely ďalšieho konania. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na mieste nehody nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo. Potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi.

Viac o téme: NehodaPohrebObeteStará ĽubovňaSpišské PodhradieAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu