Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SaS považuje situáciu s medveďmi za vážnu: Žiada Tarabu zriadiť pracovnú skupinu

SaS Zobraziť galériu (3)
SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS považuje situáciu s medveďmi na Slovensku za vážnu. Žiada ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby na úrovni rezortu zriadil pracovnú skupinu s odborníkmi naprieč politickými stranami s cieľom dosiahnuť celospoločenský konsenzus. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

archívne video

TK strany Sloboda a Solidarita: "Otázky na Petra Pellegriniho." (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

"Problém s medveďom je a je reálny. A keď je problém treba ho riešiť," poznamenal poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS). Nemyslí si, že riešením situácie by bola zmena zákona o civilnej ochrane. Na pracovnej skupine by podľa Hlinu mohli dospieť ku konsenzu, ako sa dá problém riešiť.Mimoriadnu schôdzu k návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov, ktorá sa mala konať v utorok (9. 4.) na žiadosť Tarabu zrušili. Chce nájsť s časťou opozície zhodu na zákone.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Taraba v pondelok ráno rokoval s opozičným KDH. Hnutie nesúhlasí s ústavným zákonom z dielne vlády, navrhuje vlastné riešenie. Návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podľa ministra podobným smerom ako návrh ústavného zákona. Chce zároveň využiť niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania.

Viac o téme: MedvedeSaSPracovná skupinaTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu