Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V kauze ďalšej nebankovky vypovedali svedkovia

Jozef Š.
Jozef Š. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom bývalých zamestnankýň pokračovalo dnes pred senátom Špeciálneho súdu (ŠS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s bývalým šéfom nebankovej spoločnosti SUN Jozefom Š.

Prokurátor mu kladie za vinu podvod so škodou veľkého rozsahu, pretože ako konateľ spoločnosti v rokoch 1996 až 2000 poškodil viac ako 600 klientov o vyše 440 miliónov korún.

Svedčila aj bývalá ekonomická námestníčka firmy SUN. Uviedla, že do firmy nevložila žiadne peniaze. Vedela o viacerých zamýšľaných projektoch, ale žiaden z nich sa neuskutočnil. Firma mala dovážať a predávať motocykle z Kórey. Vedela o vkladoch klientov, ktoré preberal Jozef Š., ale nebola pri tom. Obžalovaného označila za človeka s neuveriteľným šarmom, ktorý dokáže ľudí presviedčať. Počas jej pôsobenia vo firme nezaznamenali zisk, iba stratu. Svedkyňa odišla zo SUN na vlastnú žiadosť, pretože Jozef Š. jej deklaroval funkciu, ale bez náležitých právomocí.

Podľa ďalších svedkýň firma mala pobočky po celom Slovensku. Slúžili na styk s klientmi, ktorí chceli vkladať peniaze na výhodný úrok. Klienti nosili peniaze, ale tie neboli vložené na účet firmy. Niektorí dostali zmenky, ktoré podpisoval obžalovaný. Rozhodujúce slovo v spoločnosti mal obžalovaný Jozef Š.

Ten tvrdí, že je nevinný a obžalobu považuje za nepravdivú. Pred súdom vystupuje bez advokáta a tvrdí, že za všetko môže firma, on nič neorganizoval, ako tvrdí prokuratúra. Podľa obžaloby ako konateľ najprv SUN s r.o. a potom SUN a. s. organizoval práce vo firme v rozpore s jej predmetom podnikania. V rokoch 1996 až 2000 činnosť zameral takmer výlučne iba na vyberanie vkladov od občanov s úrokom od 40 percent. Jozef Š. však tvrdí, že sa zaoberal aj inou činnosťou. Prokurátor mu kladie za vinu i skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie a zničenie účtovných dokladov firmy.

Spoločnosť SUN je ďalšou z veľkých nebankových firiem, ktorých činnosťou sa zaoberá Špeciálny súd.

Hlavné pojednávanie pokračuje v stredu 25. júna výsluchom ďalších svedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu