Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Vláda zváži dodatočné zdanenie energetických monopolov

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: TASR)

Bratislava - Vláda premiéra Roberta Fica opäť zváži dodatočné zdaňovanie zisku dominantných energetických podnikov.

Predseda vlády to dnes povedal novinárom po stretnutí s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. Fico zároveň zdôraznil, že kabinet bude pokračovať v tlaku na energetické podniky, aby výrazne nezvyšovali ceny pre slovenské domácnosti.

"Treba sa pozrieť na vývoj zisku týchto monopolov, kde sa nachádzajú, či umelo neznižujú zisk. Musíme ísť cestou kompenzácie ľudí a osobitného zdaňovania energetických monopolov, toto je aj názor Európskej rady," vyhlásil Fico. Kabinet chce byť s veľkými energetickými podnikmi v "neustálom konštruktívnom konflikte" a vyvíjať na ne tlak aj prostredníctvom zástupcov štátu v ich riadiacich a kontrolných orgánoch, dodal. 

O možnosti členských krajín Európskej únie dodatočne zdaniť neočakávané zisky energetických spoločností sa na minulotýždňovom summite únie zmienil napríklad predseda Európskej komisie José Barroso. 

Súčasná slovenská vláda už v minulosti uvažovala o špeciálnych daniach pre energetické firmy a ďalšie veľké spoločnosti, od tohto zámeru však napokon upustila. Podniky na Slovensku v súčasnosti platia zo zisku 19-percentnú daň. 

Fico tiež kritizoval zástupcov štátu vo vedení čiastočne sprivatizovaných podnikov. "Keď napríklad tlačíme na monopoly kvôli cenám, nie vždy cítime podporu ľudí, ktorí sedia v týchto inštitúciách za štát," poznamenal. Nepozdávajú sa mu napríklad vysoké odmeny, ktoré si nominanti štátu nechali vyplácať spoločne so zahraničnými manažérmi. Niekoľko desiatok manažérov tak podľa premiéra čaká hodnotenie ich práce, prípadne aj odvolanie. "Potom budeme hovoriť o určitých kritériách, ako majú byť ohodnocovaní," priblížil Fico. 

"Myslíme si, že odmeny za členstvo v predstavenstve a dozornej rade sú dostatočne vysoké na to, aby bol záujem týchto nominantov zastupovať štát," doplnil Jahnátek. Ministerstvo podľa neho zrejme navrhne, aby vyplácané tantiémy zástupcom štátu boli spätne investované do rozvoja príslušného podniku alebo odvádzané do štátneho rozpočtu. 

Kontrolu nad dominantnými energetickými firmami získali v minulosti v privatizácii zahraničné koncerny. Štát si v niektorých podnikoch síce ponechal väčšinu akcií, manažérsku kontrolu však získali strategickí investori.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu