Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medvede potrebujú pomoc! Ochranári rozbehli petíciu: Apelujú na ministerstvá aj ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vyzerá to tak, že téma medveďa hnedého rozdeľuje spoločnosť. Zatiaľ čo jedna strana volá po ich prísnejšej regulácii a víta ich ľahší odstrel, druhá bije na poplach a hľadá iné cesty, ako zabrániť stretom človeka s touto našou najväčšou šelmou.

Na svete je petícia, ktorej autori žiadajú ministerstvá pôdohospodárstva a životného prostredia o to, aby bezodkladne na celom území Slovenska s výskytom medveďov, zastavili kŕmenie medveďov na poľovníckych vnadiskách a krmoviskách a aby zlikvidovali všetky krmoviská a vnadiská vo vzdialenosti minimálne do troch kilometrov od ľudských sídel a turistických chodníkov. „Na území Slovenska je podľa oficiálnych poľovníckych údajov 6762 aktívnych vnadísk diviačej zveri,“ poukázali. 

Medveď v centre Liptovského Mikuláša atakoval piatich ľudí (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

"Vnadiská, situované niekoľko desiatok či stoviek metrov od miest či obcí, ale i školských areálov, turistických chodníkov, ciest, autobusových zastávok, záhrad, areálov družstiev, či fariem, a obydlí roztrúsených na lazoch vytvárajú neustály zdroj konfliktných situácií a bez účinných opatrení, smerujúcich k zmene tohto stavu, ho budú vytvárať aj naďalej. Nemožno očakávať, že odstrel medveďa, často náhodne vybraného, zabráni prichádzaniu iných medveďov do blízkosti ľudských obydlí, ak v ich blízkosti budú mať naďalej dostatok ľahko dostupnej a atraktívnej potravy. Pre ochranu obyvateľov miest a obcí je bezpodmienečné, aby sa odstránili tieto zdroje umelej potravy lákajúce medvede. Kým sa tak nestane, nemožno uvažovať o účinnej ochrane ľudí pred konfliktnými situáciami, a to bez ohľadu na to, koľko medveďov sa v ich prirodzenom prostredí, alebo priamo na takýchto vnadiskách odstrelí. Už v roku 2019 Štátna ochrana prírody SR potvrdila, že usmrcovanie náhodne vybraných jedincov neznižuje riziko konfliktných situácií, ani rozsah škôd spôsobených medveďmi,“ píšu.

Medvede potrebujú pomoc! Ochranári
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: unsplash.com/Zdeněk Macháček)

Strieľanie náhodne vybraných medveďov na poľovačkách podľa nich konflikty nerieši, ale prehlbuje. „Z tohto dôvodu odmietame poľovačky na medveďov, ktoré svojim správaním neohrozujú ľudí, ani nespôsobujú hospodárske škody a naopak žiadame nenásilné a udržateľné preventívne opatrenia. Usmrcované majú byť konkrétne medvede, ktoré stratili plachosť, naučili sa kŕmiť odpadkami v intravilánoch obcí alebo spôsobujú opakované škody a realizované preventívne opatrenia na ne nepôsobia,“ odkázali. Za výzvou stojí Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Výzvu zdieľala na sociálnej sieti Facebook aj stránka My sme les. Podľa ich slov medvede potrebujú pomoc. „Minister Taraba navrhuje strieľať medvede bez rozdielu, či sa správajú normálne alebo problémovo. Stačí, že medveď sa ocitne v okruhu 500 metrov od obce a osud má mať spečatený. Nepotrebujeme, aby poľovníci zabíjali medvede, ktoré nikdy svojim správaním neohrozili ľudí či majetok. Chceme, aby ich prestali poľovníci kŕmiť a lákať potravou do blízkosti obydlí a turistických chodníkov,“ uviedli.

Viac o téme: PetíciaOdstrelMedvedeOchrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu