Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obrovský nárast! Slováci vykupujú prípravky proti všiam: Odborníčka radí, vyskúšajte TENTO prírodný tip

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Za poslednom období čelia lekárne masívnemu nárastu záujmu o prípravky proti všiam a hnidám. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ich nakupujú zákazníci niekoľkonásobne viac a zásoby prípravkov sa zužujú. Slovenskí rodičia v tomto smere nehasia vzniknutý problém, ale riešia prevenciu. Medzi najčastejšie kupované produkty patria repelentné gumičky do vlasov. Tie preskočili záujem o šampóny proti všiam až 9-násobne.

Medzi obľúbené produkty proti vlasovým parazitom patria aj spreje, Slováci zrejme preferujú ich rýchlu a jednoduchú aplikáciu. Tie nakupujú zo širokého portfólia produktov proti všiam 1,5-násobne častejšie ako šampóny. Použitie týchto prípravkov ale nenechávajú na náhodu. 

Obrovský nárast! Slováci vykupujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Aj keď majú naštudovaný postup, chcú sa poradiť s odborníkom, aby sa cítili istejšie. Obzvlášť pokiaľ ide o deti,“ hovorí farmaceutka Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne lekárne, podľa ktorej neexistuje proti týmto parazitom najúčinnejší recept. Ide podľa nej o preferenciu účinného prostriedku, alebo postupu.

„Okrem zdravotníckych pomôcok proti parazitom, ako sú šampóny a spreje, radím našim zákazníkom aj zaužívaný recept, akým je vyberanie jednotlivých vší a hníd pomocou hrebeňa,“ hovorí Horáková. Práve kovové hrebene na odstraňovanie vší a hníd, patria do prvej trojky obľúbených bojovníkov proti nepríjemným návštevníkom prevažne detských vlasov.

Obrovský nárast! Slováci vykupujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dlhé vlasy nie je potrebné strihať

Kedysi rodičia deťom strihali dlhé vlasy, dnes to už nie je podľa odborníčky potrebné. „Ak vši a hnidy rodičia vyčesávajú, je dobré na dlhé vlasy naniesť kondicionér, ktorý prečesávanie veľmi uľahčí. Do dlhých vlasov je vhodné použiť aj tekuté produkty proti parazitom,“ zdôrazňuje farmaceutka Horáková.

Prírodný tip

Odborníčka na prírodnú medicínu Kamila Horníčková, v prípade urgentnej pomoci odporúča tip, ktorý je podľa nej okamžite dostupný v každej slovenskej domácnosti. „Zmiešame 100 ml oleja so 100ml vodky/min. 42%/ alebo slivovice. Zmes dôkladne aplikujte do vlasovej pokožky a do celej dĺžky vlasov, aby boli vlasy úplne pokryté. Následne zabaľte vlasy na hlave potravinárskou fóliou a nechajte približne 1h pôsobiť. Potom vlasy dôkladne premyte bežným šampónom,” približuje. Takto podľa odborníčky usmrtíme všetky vši aj hnidy okamžite, dostupnou cestou. Následne je z vlasov dôležité vyčesať mŕtve zvieratká a ich zárodky.

Obrovský nárast! Slováci vykupujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: PrevenciaVši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu