Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politológ krátko pred voľbami: VEĽKÉ hodnotenie kampane! TOTO môžu byť zlomové momenty

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Do začiatku moratória pred druhým kolom prezidentských volieb zostávajú doslova posledné hodiny. Kampaň je na svojom vrchole a posledné prieskumy predpovedajú vyrovnaný a veľmi tesný súboj. Politológ prezradil, čo ho v rámci kampane vyrušuje a prečo považuje tieto voľby za neférové.

Napriek tomu, že Ivan Korčok vyhral prvé kolo s relatívne slušným náskokom pred druhým Petrom Pellegrinim, posledné prieskumy predpovedajú skôr tesný súboj, v ktorom môže rozhodnúť každý hlas. Politológ Radoslav Štefančík predpokladá, že Petrovi Pellegrinimu sa podarilo osloviť časť voličov neúspešných kandidátov z prvého kola, predovšetkým Štefana Harabina, Krisztiána Forróa a Jána Kubiša. Naopak, Korčokovi sa mohlo podariť osloviť tých voličov, ktorí v prvom kole neboli voliť.

archívne video 

Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil výsledky prvého kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odporúčania vypadnutých kandidátov, či iných politických aktérov, ktorí svojim voličom posielajú odkazy, koho majú v druhom kole voliť, môžu podľa politológa voličom poskytnúť nejaký návod, no v konečnom dôsledku sa vždy rozhoduje sám volič. „Niekto sa môže utvrdiť vo svojom presvedčení, iný by na to prišiel aj sám, niekto ale môže byť skutočne stratený a čaká na odporúčanie od nejakej politickej autority. Predpokladám však, že takýchto voličov je najmenej,“ povedal.

Prezidentský palác
Zobraziť galériu (3)
Prezidentský palác  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Samotnú kampaň považuje za vyhrotenejšiu oproti tej, ktorú sme mohli sledovať pred prvým kolom. „Objavujú sa rôzne hoaxy, polopravdy, pokusy o diskreditáciu. Duely kandidátov, či v rozhlase alebo v televízii, sú však v rámci normy. Vyrušuje ma, ako veľmi kandidát vládnych strán využíva svoje mocenské postavenie. Rozdávať odmeny vojakom tesne pred voľbami, prípadne rokovať na juhu Slovenska a pozvať si medzi seba neúspešného kandidáta zastupujúceho časť maďarskej menšiny, je skutočne dôkazom o neférovosti týchto prezidentských volieb,“ zhodnotil.

Čo sa týka zlomových momentov kampane, tak v prípade Ivana Korčoka nič také nevidí. Inak je to však už v prípade jeho súpera. „U Petra Pellegriniho by tým zlomovým momentom mohla byť komunikácia ohľadom jeho letu na východné Slovensko, o vile v Bratislave, ktorú síce Pellegrini nevlastní, ale využíva ju, prípadne diskusia ministra vnútra s človekom, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač,“ myslí si. Ak Pellegrini prehrá, bude za tým podľa neho štýl politiky súčasnej vládnej koalície, ktorá „nepočkala do druhého kola, ale utrhla sa z reťaze ešte skôr a tým nalomila väz Petrovi Pellegrinimu.“

V debate na TV Markíza boli podľa neho momenty, keď dominoval Peter Pellegrini, a to najmä pri témach z oblasti sociálnej politiky. "Naopak, pán Korčok bol tradične silný pri témach z medzinárodnej politiky. Peter Pellegrini mal šťastie, že sa téma korupcie a transparentnosti jeho volebnej kampane začala riešiť až na konci debaty a nie hneď niekedy na začiatku. Pán Korčok však mohol byť vo vzťahu k pánovi Pellegrinim asertívnejší, napríklad v momente, keď predseda Hlasu označil byt o rozlohe viac ako 80 metrov štvorcových za malý bytík," dodal. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyDruhé koloPolitológPeter PellegriniIvan KorčokRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu