Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri každej žiadosti o milosť sa zisťujú výnimočné a osobitné okolnosti

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Pri rozhodovaní o udelení milosti dostáva Kancelária prezidenta SR všetky údaje o odsúdenom. Minister spravodlivosti môže hlave štátu navrhnúť vyhovieť žiadosti, ak sa potvrdia výnimočné a osobitné okolnosti prípadu. Informovali o tom z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Ku každej žiadosti o milosť pristupuje ministerstvo spravodlivosti maximálne zodpovedne a individuálne zisťuje, či existujú také skutočnosti, ktoré by bolo možné považovať za výnimočné a osobitné okolnosti, na základe ktorých by mohla prezidentka SR udeliť milosť," vysvetlil štátny tajomník rezortu spravodlivosti Michal Sedliak.

archívne video 

Príchod vojakov NATO a prejav prezidentky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V predkladacej správe zasielanej kancelárii prezidenta sa uvádzajú rozhodnutia súdov, v ktorých odsúdený žiada udeliť milosť, nástup a koniec výkonu trestu odňatia slobody aj dôvody žiadosti o milosť. Obsahuje aj odsúdenia žiadateľa zistené z odpisu registra trestov a priestupky, ktorých sa žiadateľ dopustil. "Nechýbajú ani záverečné hodnotenia, napríklad či sa stará o svoje maloleté deti a či ide o predtým netrestanú osobu alebo recidivistu," vysvetlil Sedliak.

Zdravotný stav žiadateľa

Odbor väzenstva a referát milostí MS SR na základe správy o zdravotnom stave hodnotí aj zdravotný stav žiadateľa. "Z vypracovanej správy môže vyplývať, že ochorenia žiadateľa sú, prípadne nie sú liečiteľné v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže, pričom je zdravotne spôsobilý alebo nespôsobilý vykonávať trest odňatia slobody," doplnil riaditeľ odboru Bronislav Pongrác.

Minister spravodlivosti navrhne hlave štátu žiadosti nevyhovieť napríklad v prípade, že žiadateľ je doposiaľ desaťkrát súdne trestaný recidivista, pričom počas skúšobnej doby podmienečného prepustenia sa znova dopustil úmyselnej trestnej činnosti, za ktorú bol následne aj právoplatne odsúdený. Dôležitým faktorom je podľa rezortu takisto skutočnosť, či je odsúdený jediným živiteľom maloletých detí. Pri tom sa zohľadňuje aj dĺžka trestu.

Od začiatku mandátu prezidentka celkovo omilostila 29 odsúdených

Na základe žiadosti o milosť a ďalších podkladov, ktoré pre hlavu štátu zabezpečuje minister spravodlivosti Slovenskej republiky, môže prezidentka rozhodnúť o udelení milosti osobe právoplatne odsúdenej za trestný čin. Počas konania o žiadosti o milosť môže nariadiť odloženie alebo prerušenie výkonu trestu. Trest alebo jeho časť môže odpustiť aj podmienečne. Prezidentka Zuzana Čaputová tento rok zatiaľ udelila jednu milosť. Od začiatku mandátu celkovo omilostila 29 odsúdených.

Viac o téme: MilosťOkolnostiMinisterstvo spravodlivosti SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu