Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Palko: Koalícia nie je schopná skutočne brániť záujmy SR v EÚ

Vladimír Palko
Vladimír Palko

BRATISLAVA - Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) navrhujú, aby parlament prijal deklaráciu o daňovej zvrchovanosti v priamych daniach.

Zaviazal by ňou slovenských vládnych politikov, aby na všetkých úrovniach, fórach a stretnutiach Európskej únie bránili právo Slovenska určovať výšku priamych daní, teda aby nesúhlasili s návrhmi na harmonizáciu. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol poslanec NR SR Vladimír Palko, deklarácia je potrebná práve preto, lebo vládna koalícia nie je schopná skutočne brániť záujmy Slovenska v Európskej únii.

"Vláda, teda premiér Robert Fico sa k tejto otázke stavia tak, že by našu daňovú zvrchovanosť predal za päť korún," povedal. Ako dôvod uviedol Ficove výroky spred roka, keď premiér hovoril, že ak nastane tlak z EÚ na harmonizáciu, SR ustúpi. "My si takto bránenie národných záujmov nepredstavujeme, preto navrhujeme túto deklaráciu," vysvetlil Palko.

Návrh deklarácie o daňovej zvrchovanosti sa chystá KDS predložiť do NR SR už po tretíkrát, pretože táto otázka je podľa nich čoraz aktuálnejšia. Predošlé dva návrhy získali podľa Palka podporu poslancov SMK, KDH i SDKÚ-DS, preto je podľa neho logické, že návrh podporia aj teraz. Na daňovú harmonizáciu tlačia podľa Palka najviac Francúzi, záujem však majú aj Nemci.

Dôvodom je podľa neho to, že sami doma vo svojej politike nie sú politicky schopní presadiť také zníženie daní, aké je v krajinách východnej Európy. "My sme pre nich konkurenciou, ktorá k nám nízkymi daňami viac láka zahraničný kapitál. Prípadne odlev kapitálu od nich k nám. Preto idú cestou harmonizácie daní, istým spôsobom chcú znevýhodňovať svoju konkurenciu," zdôvodnil.

Poslanec NR SR Pavol Minárik je rovnako presvedčený o tom, že daňové systémy v EÚ by si mali konkurovať, pretože, ako povedal, konkurencia je hnacím motorom pre ekonomiku. "Pokiaľ chcú Francúzi vysoké daňové zaťaženie svojich podnikateľov, nech ho majú. Ale ak my chceme nízke dane, nevidím dôvod, prečo by nás mali tlačiť," konštatoval Minárik.

Posledné spomínané správy o utlmení snáh Francúzska harmonizovať dane súvisia podľa Palka s výsledkom referenda o Lisabonskej zmluve v Írsku. "Íri hlasovali proti zmluve, pretože sa obávali, že jej schválením by sa posilnili tí politici v Európskej únii, ktorí chcú harmonizovať dane.

A Íri vďačia za svoj ekonomický úspech nízkym daniam," myslí si. Všetci tí, ktorí majú záujem dane harmonizovať, nechcú teraz podľa Palka Írov dráždiť. "Hneď, keď sa problém vyrieši, tlak na harmonizáciu sa veľkou silou vráti," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu