Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranári vo Veľkej Fatre pomáhali mužovi z Poľska, ktorý spadol z hrebeňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Horská záchranná služba)

BANSKÁ BYSTRICA - Horskí záchranári pomáhali v nedeľu popoludní 50-ročnému poľskému turistovi, ktorý si pri páde z hrebeňa Veľkej Fatry spôsobil ťažké poranenie dolnej končatiny. K zásahu boli privolaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje Horská záchranná služba (HZS).

Turista z Poľska mal spadnúť dole Studeným úplazom na veľkofatranskom hrebeni medzi Chatou pod Borišovom a Ploskou, pri páde si vážne poranil nohu. O súčinnosť pri záchrannej akcii bola požiadaná aj posádka vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá po medzipristátí na Donovaloch zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS.

archívne video

Zásah horských záchranárov pri lavínovej nehode vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

"Pacient bol po dosiahnutí vyšetrený, ošetrený a so zafixovanou zranenou končatinou pripravený na leteckú evakuáciu z terénu. S posádkou VZZS následne smeroval na vyšetrenia do nemocničného zariadenia," priblížili horskí záchranári. HZS upozorňuje návštevníkov hôr na pretrvávajúce zimné podmienky vo vyšších nadmorských výškach. Pripomína, že pre bezpečný pohyb v zľadovatenom teréne je stále nutné použiť zimný výstroj.

Zasahovali aj v Malej Studenej doline 

Horskí záchranári v nedeľu pomáhali v Malej Studenej doline skialpinistovi aj skialpinistke z Poľska. Informuje o tom horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke. Skialpinista sa nachádzal na Téryho chate. Pri lyžovaní z Ľadového sedla počas predchádzajúceho dňa utrpel úraz nohy. Noc strávil na chate a nasledujúce ráno nebol schopný pokračovať samostatne. "Pre nepriaznivé meteorologické podmienky vyrazili príslušníci HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry do doliny pozemne. Po dosiahnutí chaty bol pacient vyšetrený a ošetrený," uvádza HZS.

Záchranári vo Veľkej Fatre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hzs.sk)

Počas prebiehajúcej záchrannej akcie prijala ďalšie oznámenie, tentoraz o páde poľskej skialpinistky z Malého Pyšného štítu v Lastovičej štrbine. "Pacientka si pádom privodila taktiež úraz dolnej končatiny," spresnili horskí záchranári, ktorí ju ošetrili. Pre náročnosť terénu bola o súčinnosť požiadaná aj posádka poľskej horskej služby (TOPR), pomocou ktorej oboch pacientov evakuovali do Poľska.

Viac o téme: PádHrebeňHorskí záchranáriVeľká FatraMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu