Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozor na známu sieť bankomatov: Nevedomky z vás vytiahnu peniaze! Stačí jeden chybný klik

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ani na pri legitímnych poskytovateľoch bankových služieb sa na Slovensku nevyhnete praktikám, prostredníctvom ktorých by vás chceli podvodníci obrať o peniaze. Výnimkou nie je ani známa sieť bankomatov spoločnosti Euronet, ktorú vďaka dobre známej modro-žltej farebnej kombinácii pod nápisom ATM pozná snáď každý turista. Ľahko ich však nájdete aj v našich veľkých mestách, či turistických lokalitách. Nenechajte sa však oklamať, ak budete nepozorní, výberom hotovosti z týchto bankomatov riskujete stratu peňazí.

archívne video

Polícia pátra po páchateľoch, ktorí výbušným systémom poškodili a vykradli bankomat (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Problémy s podivnými poplatkami zaregistrovali naši západní susedia. Rovnaká sieť bankomatov totiž svoje služby poskytuje aj v susednom Česku. Desiatky týchto bankomatov nájdete aj na Slovensku, do oka vám padnú v hlavnom meste, no aj v Košiciach či Prešove, najväčším lákadlom sú však v turistických lokalitách – vo Vysokých Tatrách či v Bešeňovej.

O peniaze vás môžu obrať jediným chybným klikom pri výbere peňazí. Hneď, ako kartu do bankomatu vložíte a overíte PIN kódom, dostanete na výber z dvoch možností: „Hotovosť a zostatok“ a „Iné“. V prípade, ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, teda výber, o peniaze z vášho účtu ste už prišli.

Pozor na známu sieť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po zvolení vami chcenej čiastky sa vám v okamihu zjaví stav vášho účtu. Práve za službu zobrazenia stavu vášho účtu si spoločnosť naúčtuje poplatok, ktorého výška sa pohybuje v rozmedzí pár centov až eur v závislosti od pravidiel vašej banky.

Tomuto poplatku sa však viete vyhnúť. Pri výbere možností stačí len kliknúť na možnosť „Iné“, po ktorej vám bankomat dá na výber z dvoch možností: „Vybrať hotovosť“ a „Zostatok na účte“. Problémom je však neprehľadnosť. Spoločnosť sa bráni tým, že touto cestou chcela pomôcť klientom.

Pozor na známu sieť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Ide o funkcionalitu Cash & balance, ktorú sme uviedli v mnohých krajinách v dobrej viere, že zvýšime komfort pre klientov, aby spolu s výberom rovno poznali aj zostatok na účte,“ povedal pre český portál Novinky výkonný riaditeľ Euronetu ČR Ondrej Kozák.

Aj keď tvrdí, že spoločnosť si za túto službu neúčtuje nič, portál odhalil, že poplatok sa delí medzi materskú banku, vydavateľa karty (Visa/ Master Card), no aj prevádzkovateľa bankomatu, v tomto prípade spoločnosť Euronet.

Viac o téme: BankomatATMVýber peňazí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu