Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hnutie Slovensko kritizuje nákup leteniek pre ministerku kultúry do Abú Zabí: Boli príliš drahé

Hnutie Slovensko
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Slovensko obvinilo rezort kultúry z kúpy drahých leteniek na zahraničnú pracovnú cestu do Abú Zabí. Ministerstvo kultúry (MK) SR v reakcii uviedlo, že letenky sa kupovali úplne štandardným spôsobom cez spoločnosť, ktorú vysúťažila bývalá ministerka Natália Milanová (hnutie Slovensko). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) dala postup spoločnosti pri nákupe preveriť.

"Ministerka Martina Šimkovičová nemala žiaden dôvod spochybňovať ceny leteniek, ktoré jej predložili zamestnanci, ktorí na ministerstve pracujú celé roky," uviedla riaditeľka odboru komunikácie MK SR Petra Bačinská. Poznamenala, že niektorí zo zamestnancov začali pracovať na ministerstve už za Šimkovičovej predchodkyne Milanovej a postupovali rovnako ako predtým. V prípade, že sa po preverení postupu vysúťaženej spoločnosti pri nákupe leteniek zistí neprimeraná cena, bude ministerka konať.

archívne video

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová - Konferencia UNESCO WCCAE 2024 (Zdroj: YouTube/ UNESCO WCCAE 2024)

Hnutie Slovensko kritizovalo, že rezort kultúry zaplatil za tri spiatočné letenky do Abú Zabí takmer 11-tisíc eur, pričom oni ich kúpili len za 2-tisíc eur, teda 5,5-násobne lacnejšie. "Takéto nehospodárne nakladanie s peniazmi daňových poplatníkov a papalášizmus ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej považujeme za ďalší zo série dôvodov, prečo by mala na tomto poste skončiť," skonštatovalo v stanovisku. Poukázali na to, že šéfka rezortu aj generálny tajomník cestovali v biznis triede.

Ministerstvo skonštatovalo, že ceny leteniek sa menia niekedy doslova z hodiny na hodinu a cena tej istej letenky s odstupom dní a týždňov môže byť diametrálne odlišná. Porovnávať ceny leteniek nakupovaných v úplne inom čase a bez informácie, čo všetko letenka zahŕňa, považuje rezort za hlúpe, hovorí o manipulovaní verejnosťou.

Viac o téme: DrahéLetenkyMartina ŠimkovičováAbú ZabíMinisterka kultúryHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu