Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Číž: Miklošov návrh je nezmyselný!

Miroslav Číž
Miroslav Číž

Bratislava – Návrh poslancov SDKÚ-DS Ivana Mikloša a Ivana Štefanca na zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty je podľa podpredsedu Národnej rady (NR) SR Miroslava Číža nezmyselný.

Na parlamentnej pôde dnes povedal, že Mikloš "nehoráznym spôsobom zničil národné zdroje v krajine" a svojím návrhom chce spôsobiť len parlamentný cirkus. Návrh na zníženie spotrebnej dane z palív parlament hlasmi koalície odmietol.

K Čížovi (Smer-SD) sa pridal aj jeho stranícky kolega Anton Bobrík. Štyri miliardy korún (131,83 milióna eur), o ktoré by štát znížením dane prišiel, sú podľa neho potrebné na riešenie sociálnych problém, ktoré krajine zanechala bývalá vláda. Tvrdí, že cena palív na benzínových pumpách sa odvíja predovšetkým od ceny ropy na svetových trhoch. Akt poslancov SDKÚ-DS je podľa Bobríka populistický.

Opoziční politici poslancom Smeru-SD pripomenuli, že predložený návrh kopíruje návrh poslanca Roberta Fica z februára 2005. "Usvedčili ste svojho predsedu z populizmu," povedal Štefanec.

Návrh predpokladal zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty o 90 halierov respektíve 1,80 Sk. Mikloš zdôraznil, že vplyvom posilňovania koruny je dnes spotrebná daň oveľa vyššia, ako sú minimálne hodnoty stanovené EÚ. Je presvedčený, že zníženie dane by sa prejavilo na cenách pre spotrebiteľov, pretože na trhu pôsobí dominantný dodávateľ, ktorého možno skontrolovať, ako zakomponuje zníženie dane do cenotvorby. Koaličným politikom zároveň pripomenul slová premiéra o možnosti ovplyvňovať cenotvorbu dodávateľov ropy, plynu a energií.

S návrhom na novelizáciu cestného zákona dnes neuspeli poslanci KDH Július Brocka a Pavol Abrhan. Zákonodarcovia dnes vzali na vedomie stručnú správu predsedu parlamentu Pavla Pašku o opatreniach, ktoré vykonal vo veci evidencie účasti poslancov na rokovaní Národnej rady SR. Paška v nej vysvetľoval, aké kroky urobil pri preverovaní údajného falšovania Slotovho podpisu predsedom poslaneckého klubu SNS Rafaelom Rafajom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu