Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Luníku IX zbúrajú prvé paneláky

Luník IX. Zobraziť galériu (8)
Luník IX. (Zdroj: Nový Čas)

Košice - Na košickom sídlisku Luník IX, na ktorom žijú hlavne obyvatelia rómskej národnosti, zbúrajú dva paneláky. Dôvodom je poškodenie ich statiky.

V dvoch stavbách býva vyše 300 ľudí, vysťahovaným občanom mesto poskytlo ubytovanie vo voľných bytoch na sídlisku, povedala ČTK riaditeľka Bytového podniku mesta Košice Božena Stanková.

"Čakáme už len na búracie povolenie, následne vyberieme firmu, ktorá dva vchody rozoberie," uviedla Stanková. Statiku dvoch domov výrazne narušil najmä silný požiar koncom apríla, pri ktorom v jednom z bytov zomreli tri deti.

Zbúranie dvoch panelových domov vyjde podľa Stankovej na 2,5 milióna korún. Termín asanácie nespresnila.

Na sídlisku je staticky narušených viac domov. "Celá Hrebendova ulica je v statickej poruche, oprava domov by bola už neekonomická," povedala Stanková. Na ulici je spolu 270 bytov v ktorých žije približne 2700 ľudí. Bytový podnik pre časť z nich plánuje na mieste panelových domov, postavených ešte za socializmu, postaviť nízkoštandardné domčeky.

Na sídlisku Luník IX je prihlásených na pobyt viac ako 5800 ľudí. Podľa starostu mestskej časti Ladislava Šaňu tam však v skutočnosti žije ďalších minimálne 500 ľudí. Na sídlisku je už niekoľko rokov len na niekoľko hodín denne obmedzená dodávka vody, časť domov nemá ani dodávku plynu či elektriny.

Sídlisko ako sociálny experiment postavili na okraji Košíc, obyvateľmi sa v 80. rokoch minulého storočia stali Rómovia a príslušníci polície a armády. V 90. rokoch sa časť obyvateľov zo sídliska vysťahovala. Sociálne neprispôsobiví obyvatelia neskôr z panelových domov odmontovali väčšinu kovových častí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu