Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Začal sa súd o predaj nedoplatkov z koncesionárskych poplatkov

Pojednávanie s Lawyer Partners
Pojednávanie s Lawyer Partners (Zdroj: SITA)

Bratislava - Ekonomická riaditeľka ministerstva kultúry Hilda Gajdošová a riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník budú musieť pred súdom objasňovať, či ešte ako zástupcovia Slovenského rozhlasu (SRo) predali súkromnej firme BSP Lawyer Partners nedoplatky koncesionárov v súlade so zákonom.

Okresný súd Bratislava I, ktorý dnes otvoril spor o platnosť zmlúv medzi firmou a SRo, ich chce vypočuť v októbri. Spoločnosť, ktorá sa dnes volá Lawyer Partners (LP), v minulosti neplatičom hrozila vysokým penále, ktoré im neskôr odpustil parlament. Aj preto chcel rozhlas na súde dosiahnuť neplatnosť zmlúv.

Súčasné vedenie rozhlasu dnes na súde tvrdilo, že bývalý manažment postúpiť pohľadávky voči koncesionárom súkromnej firme nemohol. "Išlo o zmluvný vzťah, ktorý bol diskutabilný a uzavretý v rozpore so zákonom," uviedla riaditeľka SRo Miloslava Zemková.

"Pohľadávky vzniknuté z verejného práva môžu byť postúpené na súkromný subjekt," oponoval právnik LP Florián Karabinoš. Odvolával sa pritom na zákon o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií. V súčasnosti LP na súde vymáha nedoplatky od 76.000 koncesionárov.

Firma začala s rozhlasom spolupracovať v roku 2005, keď na jeho čele stál súčasný riaditeľ TASR Rezník. Spoluprácu s firmou ukončilo nové Zemkovej vedenie. V roku 2006 totiž vyšlo najavo, že firma vymáha nielen nezaplatené koncesionárske poplatky, ale žiada aj státisícové či miliónové poplatky z omeškania, čo vyvolávalo medzi občanmi pobúrenie. "Rozhlas nikdy nechcel vymáhať poplatky z omeškania," poznamenala dnes Zemková.

Pôvodne zákon umožňoval účtovať poplatky za omeškanie v hodnote 5.000 a 15.000 mesačne, po protestoch koncesionárov ich parlament od februára 2006 znížil. Predseda predstavenstva LP Daniel Paľko aj preto dnes namietol, že za vzniknutú situáciu mohol i parlament. "Poplatky vinou zákonodarcov narástli do neúmerných výšok," tvrdil a podotkol, že firma dlžníkom ponúkala mimosúdnu dohodu za poplatok do 20.000 Sk.

Zástupcovia rozhlasu tiež na súde tvrdili, že druhá zmluva o prevode dlhov 90.000 koncesionárov bola antedatovaná. Podľa Zemkovej ju bývalá ekonomická riaditeľka SRo Gajdošová podpísala v čase, keď už pre dlžníkov platil generálny pardon. Podpísanie zmluvy prešetruje aj polícia. Gajdošová však už v minulosti antedatovanie zmluvy odmietla. Aj podľa zástupcov LP sa neskôr odovzdávali iba nosiče s opravenými údajmi o koncesionároch.

Médiá už v minulosti upozornili, že Gajdošová s LP spolupracovala aj po jej odchode z rozhlasu. Firmu na súde zastupuje právnik z advokátskej kancelárie Miroslava Pavelku, ktorej ministerstvo kultúry vlani zaplatilo milión korún práve za spoluprácu na novom zákone o koncesionárskych poplatkoch, čo opoziční poslanci označili za nemorálne. V kancelárii pôsobí aj Paľko, analýzu mala objednať práve ekonomická riaditeľka ministerstva Gajdošová.

Pojednávanie súd odročil na október. SRo sa s firmou v minulosti nedohodol na mimosúdnom urovnaní sporu. V roku 2006 mu totiž ponúkla, že mu agendu vráti za 145 miliónov korún. SRo to však odmietol, nemal totiž ani peniaze na odkúpenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu