Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vyšetrovanie miliardovej zákazky v armáde zastavili

Systém Mokys
Systém Mokys

Bratislava - Polícia zastavila vyšetrovanie miliardového armádneho tendra na mobilný komunikačný systém Mokys.

Podozrenia, že počas súťaže došlo k machináciám, sa nepotvrdili, napísali dnes Hospodárske noviny (HN) s odvolaním sa na vyjadrenie polície.

"Koncom mája bolo zastavené trestné stíhanie, pretože skutok nie je trestným činom," povedal šéf policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

Systém sa kupoval v roku 2005, keď ministerstvo obrany viedol v súčasnosti poslanec parlamentu za opozičnú SDKÚ-DS Juraj Liška. "Som rád, že sa preukázalo, že je všetko v poriadku a že sme postupovali správne, keď sme stanovili komisiu, ktorá bola plne zodpovedná za priebeh súťaže," reagoval Liška na informácie o zastavení trestného stíhania.

HN pripomenuli, že presnú sumu zákazky ministerstvo ani britská firma BAE Systems, ktorá tender vyhrala, nezverejnili. Polícia preverovala priebeh súťaže od marca minulého roka po tom, čo trestné oznámenie podala sekcia kontroly a inšpekcie ministerstva obrany.

Ministerstvo v tom čase viedol nominant vládneho Smeru-SD František Kašický. "Podozrenie malo smerovať k úradníkom rezortu obrany. Tí mali v priebehu súťaže zmeniť podmienky tak, že rozhodujúcim kritériom už nebola cena, ale logistická podpora," poznamenal denník.

Mokys má zabezpečiť, aby slovenskí vojaci mohli medzi sebou komunikovať tak, aby ich nikto nemohol odpočúvať. Systém, ktorý by mal byť vybudovaný do roku 2014, dokáže zabezpečiť dátový prenos hlasu, textu aj videa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu