Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko zasiahla smutná správa! Zomrel oceňovaný archeológ a kulturista, prirovnávali ho k Schwarzeneggerovi

(Zdroj: Getty Images)

ŽIAR NAD HRONOM - V stredu (21. 2.) vo veku 74 rokov zomrel archeológ, historik a bývalý vrcholový kulturista Peter Mosný. O jeho úmrtí informovalo mesto Žiar nad Hronom, ktorého zamestnancom bol od roku 2013.

Ako uvádza samospráva, Peter Mosný sa počas celého svojho života venoval archeológii a histórii. "Jeho zásluhou vznikol Svätokrížsky dom a súčasná podoba zrekonštruovaných priestorov biskupského kaštieľa," tvrdí mesto a dodáva, že je aj autorom zoznamu pamiatok a pamätihodností mesta, za ktorý bol v roku 2016 ocenený Cenou primátora mesta pri príležitosti osláv 770. výročia udelenia mestských práv Žiaru nad Hronom.

"V minulosti realizoval viacero archeologických výskumov na Šášovskom hrade, v Žiari nad Hronom a jeho okolí," informuje samospráva. Získané exponáty sú súčasťou archeologickej a etnografickej expozície v biskupskom kaštieli. Posledná rozlúčka s Mosným sa uskutoční v pondelok (26. 2.) o 14.30 h v Žiari nad Hronom.

Smúti za ním primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal. "Asi som nepoznal vo svojom živote človeka, ktorý by bol tak zanietený a oddaný histórii nášho mesta ako on. Spolu sme toho zažili veľmi veľa," uviedol Antal. "Jeho práca a množstvo archelogických nálezov však tu ostane po ňom aj pre budúce generácie," dodal primátor.

Ako prvý na Slovensku vytlačil v tlaku na lavičke 200 kg

Mosný bol nadšeným športovcom a energie mal aj v sedemdesiatke na rozdávanie. Ako raz povedal v rozhovore pre Plusku, prežiť spokojný život znamená nebáť sa nových výziev, prekonávať vlastné obmedzenia a realizovať svoje sny. Kulturistike a archeológii sa venoval aj v dôchodkovom veku. 

„Ni­kdy som nevypil kvapku alkoholu," priznal. Mosný bol prvý, kto na Slovensku vytlačil v tlaku na lavičke 200 kg v roku 1971 na exhibícii pri ,,Cene Zvolena”.  V roku 1972 skončil na Majstrovstvách Slovenska v kulturistike druhý. Ako devätnásťročný mal obvod bicepsu 51 centimetrov, rovnaký ako mal Arnold Schwarzenegger.

Viac o téme: Peter Mosný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu