Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ústavný súd SR potvrdil, že obdržal podnet od prezidentky na posúdenie novely Trestného zákona

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti novely Trestného zákona bol na Ústavný súd (ÚS) SR doručený v pondelok (19. 2.) večer. Potvrdila to hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

ÚS dostal návrh prostredníctvom eschránky. "Po nevyhnutnej administrácii bude zverejnený na webovom sídle Ústavného súdu," uviedla hovorkyňa.

archívne video

Prezidentka oznámi postup týkajúci sa novely Trestného zákona v piatok (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hlava štátu navrhla aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne. "Prezidentka v podaní napáda proces prijímania zákona v skrátenom legislatívnom konaní aj jeho obsah. Okrem iného kritizuje porušenie pozitívneho záväzku štátu efektívne postihovať trestnú činnosť a chrániť práva občanov poškodených trestnou činnosťou," informoval v pondelok hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová je presvedčená, že kombinácia zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmien v ukladaní podmienečných trestov odňatia slobody a zmien v oblasti premlčania je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť, a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu.

Viac o téme: PrezidentkaNovelaÚstavný súd SRZuzana ČaputováTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu