Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Košice brázdi bavorák s kontroverznou ŠPZ: Polícia v propagácii ruskej invázie problémy nevidí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

KOŠICE – Aj keď by sa na prvý pohľad luxusný bavorák v hustej premávke košických ulíc stratil, pozornému oku okoloidúceho však neunikol zásadný detail. Fotografia, ktorú odfotil v luxusnej vilovej časti mesta tak rozvírila vlnu pobúrenia naprieč celými Košicami. Zatiaľ, čo niektorí na ešpézetke s nápisom „MOCKBAZ“ nevidia nič zlé, iní len neveriacky krútia hlavami. Polícia však pri jej vydávaní, no ani dnes, problém nevidí.

archívne video

Policajná akcia zameraná na vodičov pod vplyvom alkoholu v Moldave nad Bodvou (Zdroj: TASR/František Iván)

Aj keď by táto ŠPZ mohla bežnému Slovákovi pripadať len ako náhodná skladačka písmen, v azbuke by nápis „MOCKBAZ“ predstavoval názov hlavného mesta Ruska Moskvy s príponou „Z“, ktorá sa stala symbolom ruskej invázie na Ukrajinu a sily režimu Vladimíra Putina.

Košičania nevedia, čo si majú o danej situácii myslieť. Muž ktorý fotografiu médiám odoslal tvrdí, že len pohľad na ňu v ňom vyvolalo pobúreniu. „Počas rodinnej prechádzky sme si všimli luxusné BMW s ruským znakom a symbolom ruskej invázie. Zaujímalo by ma, kto a prečo tak teatrálne obhajuje násilie,“ povedal pre Korzár.

Lamentoval aj nad tým, ako je možné, že s vydaním takéhoto EČV nemala polícia problém. Polícia však pri vydávaní ŠPZ na požiadavku problém nevidí.

Nové farby polície a nové policajné autá
Zobraziť galériu (2)
Nové farby polície a nové policajné autá  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Polícia problém nevidí

Podľa stanoviska polície k danej situácii však k žiadnemu pochybeniu nedošlo. „Evidenčné číslo nebolo posúdené ako nesúladné s ustanoveniami zákona o cestnej premávke,“ uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa policajného prezídia.

Aj keď je vydávanie voliteľných tabuliek regulované a nemôže obsahovať hanlivé, zosmiešňujúce či pohoršujúce výrazy, zakázať majiteľovi vozidla EČV s nápisom Moskva problém nie je. „Ide aj o prípady, keď sa v texte evidenčného čísla nachádza text podporujúci alebo propagujúci hnutie, ktoré preukázateľne smeruje k potláčaniu práv a slobôd občanov alebo hlása národnostnú, rasovú, triednu alebo náboženskú neznášanlivosť, alebo ktoré tvorí takýto text. Moskva ako hlavné mesto v tomto kontexte nie je chápané ako hnutie,“ doplnila.

Viac o téme: KošiceBMWŠPZVojna na UkrajinePodpora RuskaKontroverzná ŠPZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu