Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci uviazli v Londýne! Zúfalý plač dieťaťa a prosby cestujúcich: Nečinne sa prizerali na odchádzajúce lietadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/LONDÝN - Niekoľko Slovákov sa v štvrtok 15.2. 2024 ráno tešilo na pokojný návrat domov. Namiesto toho ich však čakal poriadny šok. Celé rodiny s deťmi uviazli na londýnskom letisku a cez zatvorené dvere odletovej brány sa pozerali na odchádzajúce lietadlo. Nepomohol ani zúfalý plač či prosby personálu.

Skutočne nepríjemnú skúsenosť má za sebou desiatka Slovákov, ktorá mala cestovať v štvrtok z londýnskeho Stanstedu do Bratislavy. Na letisko sa pokúsili dopraviť vlakom Stansted Express, ktorý zo stanice odchádzal každých 15 minút. Celí natešení už sedeli o 8:22 vo vlaku a dúfali, že sa im podarí približne o deviatej ráno dostať na letisko. Potom by im ostávali dve hodiny, aby nastúpili na palubu lietadla.

archívne video

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

Všetko sa však razom zmenilo. Vlak len pár minút od stanice ohlásil komplikácie a kompetentní poprosili cestujúcich o strpenie. ”Mysleli sme si, že to bude na pár minút. Ani na chvíľu nám nenapadlo, že vlak bude meškať viac ako hodinu a pol,” poznamenal pre Topky Matúš, ktorý mal byť jedným z cestujúcich. Vlak totiž dorazil na letiskovú stanicu až približne o 10:35. Ostávalo im tak približne 25 minút do odletu. Zmierení s tým, že to pravdepodobne nestihnú, sa pokúsili behom dostať k odletovej bráne. ”Celý personál letiska na kontrolách bol zhovievavý a robil všetko pre to, aby sme sa k lietadlu dostali čím skôr. Ani to však nepomohlo,” dodal Matúš. 

K správnej odletovej bráne sa totiž dostali len 10 minút pred odletom lietadla, kedy už bola uzavretá. Na mieste sa po ich príchode nachádzala jedna zúfalá rodina s dvomi deťmi, ktoré plakali, že sa nedostanú domov. Okrem nich tam však boli aj ďalšie zúfalé páry či rodiny, ktoré ich prosili, aby sa aspoň pokúsili zavolať pilotovi, že tam lietadlo ešte stojí. Ani to ich však neobmäkčilo, a tak museli všetci opustiť priestor sledujúc, ako im ich lietadlo uniká pred očami.

Nasledovala neikoľkominútová cesta späť z obrovského letiska až k informáciám spoločnosti, od ktorej mali letenky. Tam nastal ďalší problém. ”Keďže sme let zmeškali my, nemali sme žiadny nárok na náhradné letenky. Museli sme si zaplatiť za zmenu rezervácie, čo bolo 100 libier za jedného. My sme ešte našťastie stihli aspoň večerný let o 18:15 do Viedne. Všetci, ktorí čakali za nami, však už nemali možnosť cestovať v ten deň. Najbližší let do Bratislavy alebo Viedne šiel až na druhý deň. Za nami bolo ešte aspoň desať ľudí, pred nami minimálne 10-15 ďalších. Naozaj nás bolo veľa, čo sme ho zmeškali,” skonštatovala Simona.

Zároveň varuje všetkých, aby si radšej privstali. ”Mysleli sme si, že byť na letisku dve hodiny pred odletom úplne stačí, žiaľ, mýlili sme sa. Nabudúce budeme rozhodne cestovať skôr, najmä ak je letisko od mesta vzdialené asi hodinu vlakom. Radšej si počkať na letisku v reštaurácií, ako si potom búchať hlavu o stenu, že ste lietadlo nestihli,” uzavrela Simona.

Viac o téme: LietadloCestujúciLondýnBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu