Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Prezidentke došla trpezlivosť: Tvrdý odkaz koaličným poslancom! TIETO slová už boli na ňu príliš, hovorí o výsmechu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, koláž: Topky)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR napriek ostrej kritike zo strany opozície aj odbornej verejnosti vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Opozícia v parlamente okrem iného ostro namietala aj zníženie premlčacej doby za znásilnenie o polovicu, teda zo súčasných dvadsať rokov na desať.

Zmenu v zákone v pléne obhajoval nový poslanec Richard Glück, ktorý nastúpil do poslaneckých lavíc ako náhradník namiesto Martina Nemkyho zo Smeru-SD, ktorý sa stal predsedom Štatistického úradu SR. "Pozrite, čo sa deje v Amerike. Po osemnástich rokoch si žena spomenie, že bola niekým znásilnená a na základe takéto tvrdenia začne vydieranie, mediálny lynč a neúčelné trestné konania,“ povedal poslanec Smeru.

Prezidentke došla trpezlivosť: Tvrdý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Premlčacia doba začne plynúť momentom znásilnenia tej ženy. Tak asi o tom vie, všimne si to, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť,“ vyhlásil vo svojej faktickej poznámke Glück. Ten sa do povedomia širšej verejnosti dostal pred voľbami pri potýčke s Igorom Matovičom.

Minister si za novelou stojí

Zníženie premlčacích dôb v piatok na tlačovej konferencii opätovne skritizovala aj šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Zároveň vyzvala Richarda Glücka (Smer-SD), aby sa ospravedlnil za svoje štvrtkové vyjadrenie v rozprave k téme znásilnenia.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) na piatkovej tlačovej konferencii odmietol vytrhávanie informácií týkajúcich sa trestného činu znásilnenia z kontextu. Podčiarkol, že premlčacie lehoty sa menia vo vzťahu k celému trestnému právu. Upozornil, že po rokoch je už veľmi problematické spáchanie skutku dokázať vzhľadom na to, že už nie je možné zabezpečovať vecné dôkazy, zdokumentovať zranenia či biologické stopy. Nové trestné kódexy by mali nadobudnúť právoplatnosť 15. marca 2024.

Vyjadrenie strany SMER-SD k schválenej novele Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka hovorí o hanebnom výsmechu

"Včera prijatá novela zákona v oblasti trestného práva iba postupne ukazuje svoje dôsledky. Inak si neviem predstaviť, čo by viedlo poslancov vládnej koalície ku skráteniu doby premlčania za znásilnenie a sexuálne násilie. Slová obhajoby takejto zmeny, ktoré včera v pléne parlamentu zazneli, sú hanebným výsmechom ťažkej bolesti a traume, ktorú zažívajú obete sexuálneho násilia,“ vyjadrila svoj názor na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentke došla trpezlivosť: Tvrdý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Odborníci, ktorí pracujú v tejto oblasti podľa nej poukazujú tiež na to, že pri väčšine prípadov znásilnení môže trvať dlhé obdobie, kým obete dokážu nájsť silu hovoriť a vypovedať o tom, čo zažili. Najmä ak išlo o prípady znásilnenia zo strany partnera či inej blízkej osoby. Ďalší čas zaberie vyšetrovanie, prípadne identifikovanie páchateľa.

"Namiesto toho, aby sme posilňovali ochranu pred sexuálnym násilím na ženách, dievčatách, ako aj mužoch a chlapcoch, schválená novela Trestného zákona ju naopak oslabuje. Aj toto sú dôsledky prijímania takto zásadných zmien narýchlo, bez odbornej diskusie, menené na poslednú chvíľu,“ uviedla prezidentka. Opäť pritom zopakovala, že urobí všetko, čo je v jej právomoci, aby takáto úprava nikdy nenadobudla účinnosť.

Viac o téme: Zuzana ČaputováTrestný zákonRichard Glück
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu