Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Alarmujúce čísla polície: Nehôd, z ktorých ide každého šľak trafiť, pribúda! Bez vinníka a milióny v čudu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Svoje auto ste si v pokoji odstavili na parkovisku pred obchodným domom, po krátkom čase, kedy sa už tešíte na cestu domov vás však pri pohľade na vášho tátoša niečo zarazí. Zlomené spätné zrkadlo, či ryha vo vašom lesklom laku. Stretli ste sa už aj vy s tým, že vám niekto na parkovisku poškodil auto? V skutočnosti nejde o nič výnimočné, nehody na parkoviskách majú za následky škody za milióny, máloktorý vodič je však ochotný sa k ním priznať.

archívne video

Autentické zábery šialenej nehody na D1 (Zdroj: Facebook/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov)

Hneď, ako si na parkovisku nájdeme poškodené auto by sme čakali, že si za stieračom nájdeme papierik s kontaktom na vinníka. S týmto sa v skutočnosti stretnem len zriedka. Slováci však v svojej neochote prijať zodpovednosť nie sú sami.

Potvrdzujú to dáta z rôznych medzinárodných prieskumov, pričom príklady nemusíme hľadať ďaleko. U našich susedov v Česku sa každý 9. vodič z 10 stretol s tým, že keď sa vrátil k svojmu autu, pričom na ňom pribudol nový šrám, nenašiel lístoček za stieračom. K tomu, žeby po poškodení cudzieho auta z miesta odišli, sa priznalo aj 30% britských vodičov, píše Jana Naščáková z marketingovej firmy Botticelli.

Alarmujúce čísla polície: Nehôd,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Škody spôsobené na parkoviskách však nie sú ničím zriedkavým. Podľa dát rezortu vnútra tvoria až 12% všetkých nehôd u nás. Na Slovensku tak v dôsledku týchto malých, no mnohých škodových udalostí vzniknú ročne škody až vo takmer dvoch miliónov.

Rovnako, ako v zahraničí, aj na Slovensku patrí parkovanie k najrizikovejším manévrom. Štatistika udáva, že len za minulý rok došlo na účelových komunikáciách ako príjazdové cesty či parkoviská k 1763 nehodám. „To je viac, ako na diaľniciach či cestách III. triedy,“ dodáva Naščáková.

Pri týchto nehodách Slováci spôsobili hmotnú škodu celkom za 1 996 700 Eur. Najčastejšie nehody boli pri cúvaní. Dokonca 8 z 10 nehôd sa prihodí pri opúšťaní parkovacieho miesta, pričom len zlomok z nich pri vchádzaní naň. Ďalšie sa dejú pri klasickom manévrovaní na parkovisku. Úlohu zohráva, okrem skúseností vodiča, aj opomenutie pravidla dať prednosť autám prichádzajúcim sprava.

Alarmujúce čísla polície: Nehôd,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomôcť môžu moderné systémy

Parkovanie na moderných parkoviskách, ktoré sú zabezpečené kamerovými či inými špecializovanými systémami by malo situáciu zlepšiť. Inteligentné kamery a dohľadové systémy pomôžu nie len pri analýze nehody, no aj pri zachytení vinníka.

„Nejde len o systém, ktorý iba zaznamenáva obraz, ale pomocou softvérov ho aj vyhodnocuje a obsluhu nášho dohľadového centra M2C Space tak môže upozorniť už v momente, keď k incidentu dôjde. Obsluha centra potom môže včas zareagovať a na miesto nehody vyslať ochranku objektu,“ vysvetľuje Patrik Zúrik, obchodný riaditeľ M2C Slovakia.

Alarmujúce čísla polície: Nehôd,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

 

Viac o téme: NehodaPoškodené autoNehody na parkoviskuParkoviská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu