Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Svetový pohár v Jasnej bude mať fantastickú atmosféru, sľubujú organizátori

Peter Pukalovič Zobraziť galériu (3)
Peter Pukalovič (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Roky organizuje jeden z najúspešnejších bežeckých pretekov na Slovensku - ČSOB maratón. Minulý rok na bratislavský Tyršák priniesol unikátne a prestížne parkúrové preteky DANUBE Equestrian Festival Bratislava 2022. Posledné mesiace s spolupracuje so Zväzom slovenského lyžovania o.z. na prípravách Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej, ktoré sa bude konať 20. a 21. januára 2024. Viac prezradil Peter Pukalovič konateľ spoločnosti Becool s.r.o.

V čom spočíva spolupráca so Zväzom slovenského lyžovania?

  • Máme viac ako 19 ročné skúsenosti v organizácií športových podujatí. Snažíme sa novému lyžiarskemu zväzu uľahčiť a zjednodušiť organizáciu podujatí. So zväzom spolupracujeme prakticky od jeho vzniku aj v obchodných činnostiach.

Čo môžeme očakávať od prestížneho Svetového pohára?

  • Hlavne skvelú atmosféru, pretože príde veľa ľudí. Verím, že budú aj dobré športové výkony a samozrejme víťazstvo Petry Vlhovej, čo si všetci prajeme.

Peter Pukalovič
Zobraziť galériu (3)
Peter Pukalovič  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Je to váš prvý Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní? Budete v tom pokračovať ďalej?

  • Je to pre nás prvý Svetový pohár v takomto zložení, ale my ako spoločnosť sme sa už aj v roku 2020 počas COVIDU podieľali na organizácii. Zväz na medzinárodnej úrovni robí všetko, aby tento lyžiarsky sviatok dokázal na Slovensko dostať pravidelne. Napríklad každé tri roky.

Aké hviezdy prisľúbili účasť?

  • Mikaela Schiffrin a ďalšie, ale pre nás je najpodstatnejšia Petra Vlhová.

Bolo náročné zohnať peniaze? Koľko peňazí ste potrebovali?

  • Bola to jedna z najnáročnejších vecí. Plne si uvedomujeme aktuálne pocovidové obdobie, infláciu, ceny energií. Nie je to úplne ideálne pre sponzoring. Rozpočet podujatia pri dodŕžaní pravidiel medzinárodnej federácie je 3,8 milióna eur. Zväz slovenského lyžovania je mladá entita a napriek tomu si vybrala ťažšiu cestu.  Nepredala práva zahraničným sprostredkovateľom, ale naopak začala intenzívne oslovovať potencionálnych partnerov. Oslovili sme partnerov Petry Vlhovej a tí boli kľúčoví. Snahou je, aby sme aj takýmito projektami, ako je SP zintenzívnili spoluprácu s cieľom vytvoriť podmienky pre podporu mladých talentov.

Peter Pukalovič
Zobraziť galériu (3)
Peter Pukalovič  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Svetový pohár bude prvým podujatím na Slovensku, ktoré bude financované prostredníctvom Fondu na podporu športu. Dostali ste príspevok 765.000 eur. Bolo náročné získať peniaze od štátu?

  • Podujatie takého formátu má veľký význam pre štát a pre región. Priamy prenos sleduje približne 150 miliónov divákov v 30 krajinách sveta. Pretek bude mať taktiež pozitívny ekonomický vplyv. Spoločnou prácou všetkých zúčastnených sme  získali takmer 80 percent rozpočtu. O rozdiel približne 23 percent sme požiadali štát. Rokovania o dotácií zažili tri vlády. Bolo to extrémne náročné. Dnes sme vďační a veľmi si vážime, že súčasná vláda má šport ako prioritu a presne podľa toho aj pristúpila k podujatiu.

Vítate ako organizátor športových podujatí vznik nového ministerstva pre cestovný ruch a šport?

  • My to nielen vítame, ale sme z toho nadšení. Športové podujatia sú súčasťou turizmu a prinášajú do lokality veľa hostí - zákazníkov. Covidom a následnou situáciou šport na Slovensku upadal. Keď vidím na čele nového rezortu ľudí, viem, ktorým smerom sa budeme uberať. Je jasné, že to bude o spolupráci. Konečne má šport po dlhej dobe nádej. Potrebovali sme vidieť takúto vzpruhu a sme šťastní, že chcú podporovať šport. Vo svete funguje športový turizmus. Vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu je pre Slovensko nevyhnutné. Od prvého dňa to vítam. Je vidieť na ľuďoch, ktorí do toho išli na čele s Andrejom Dankom, že majú chuť a odhodlanie veci meniť. Pre nás je to nádej do budúcna.
Viac o téme: Svetový pohárJasnáPeter Pukalovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu