Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ivan Štefanec potvrdil, že na decembrovej plenárke europarlamentu bude debata o Slovensku

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRUSEL - Európska ľudová strana (EPP) navrhla a podarilo sa jej presadiť diskusiu v europarlamente o situácii na Slovensku po nástupe novej vlády. Diskusia sa uskutoční v rámci budúcotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Pre bruselského spravodajcu TASR to v stredu večer potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Podľa jeho slov dianie na Slovensku a kroky novej vlády vnímajú v Bruseli čoraz negatívnejšie a s obavami, že Slovensko sa vyberie "maďarskou cestou". Európska komisia v utorok poslala list slovenskej vláde, aby nepokračovala v novelizácii Trestného zákona a nepristúpila k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry bez ďalších konzultácií na vnútroštátnej aj európskej úrovni.

Reakcia KDH na zrušenie špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Európska ľudová strana vždy stála na strane demokracie, spravodlivosti a vízie spoločnej, mierovej, prosperujúcej a spolupracujúcej Európy. Obavy, že sa Slovensko vydáva na cestu Maďarska, ktoré chce z EÚ čerpať finančné hodnoty, no jeho hodnotové smerovanie pripomína dianie v nedemokratických nerozvinutých krajinách, sú preto namieste," vysvetlil Štefanec.

Podľa jeho slov právny štát a spravodlivosť sú piliere, ktoré treba ochraňovať, na čom ľudovci, ako najväčšia politická sila v europarlamente trvajú. Dodal, že návrh EPP na diskusiu v pléne o situácii na Slovensku podporili aj ďalšie politické frakcie, okrem skupiny socialistov a demokratov (S&D). Zdôraznil, že ako europoslanec urobí všetko čo je v jeho silách, aby Slovensko nezišlo z cesty seriózneho demokratického európskeho štátu.

Viac o téme: EuroparlamentSlovenskoIvan ŠtefanecEurópska komisiaŠpeciálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu