Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočné zásielky v ohrození?! Kuriéri kradli peniaze aj zásielky, firma pozastavila svoju činnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Kuriérska spoločnosť 123kuriér oznámila na svojich stránkach oficiálne pozastavenie doručovania. Zároveň uzatvárajú aj všetky depá, čím pozastavili výdaj a príjem akýchkoľvek zásielok. Objednávateľov žiadajú o zaobstaranie náhradnej prepravy a zúfalí zákazníci sa obávajú, že s nedostatkom kuriérskych spoločností sú ich vianočné darčeky v ohrození.

Ako prvá ohlásila problémy dcérska spoločnosť v Českej republike, ktorá ukončila svoju činnosť a aktuálne je v insolventnom konaní. Napriek tomu, že táto skutočnosť nemá na slovenskú pobočku vplyv, mnohí objednávatelia si to spojili s nedôverou v kuriérsku spoločnosť 123kuriér na Slovensku. Odvtedy zaznamenali pokles tržieb ako aj dopytu po ich službách.

Naša pomoc Ukrajine je zmysluplná, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Okrem toho bola firma prinútená podať trestné oznámenie na všetky zatiaľ presne nestotožnené osoby, ktoré spôsobili rozvrat aj vo vnútri spoločnosti. Podľa jej tlačovej správy by malo ísť o pokus o prevzatie základnej činnosti zo strany konkurencie za aktívnej spoluúčasti zo strany ich vlastného manažmentu.

Podraz aj vo vedení firmy

Práve podraz zo strany podstatnej väčšiny vo vedení by mohol stáť za pozastavením činnosti a existenčnými problémami vo vnútri spoločnosti. Tí údajne zatajili doručenie výpovedí do firmy, a tak odišli doslova zo dňa na deň. Ich konaním sa budú zaoberať orgány činné v trestnom konaní a spoločnosť voči nim plánuje vyvodiť všetky civilnoprávne, pracovnoprávne, ako aj trestnoprávne dôsledky vrátane náhrady spôsobenej škody a poškodenia obchodného mena.

Kuriéri kradli nielen peniaze ale aj zásielky

Ďalším problémom boli kuriéri, ktorí vykonávali v mene spoločnosti fyzické doručovanie zásielok. Práve tí si mali svojvoľne prisvojovať nielen cudzie finančné prostriedky z dobierok od adresátov tovarov, ale dokonca aj samotné zásielky. Podľa tlačovej správy ide o hrubé a protiprávne konanie a „prostriedky inkasované nimi z dobierok nie sú, nikdy neboli a ani nebudú ich vlastníctvom a navyše nie sú a nikdy nebudú ani len majetkom našej spoločnosti“, uviedla firma na svojej webovej stránke. Ich konanie napĺňa skutkovú podstatu trestného činu sprenevery a konkrétne fyzické osoby budú musieť tieto finančné prostriedky nielen vrátiť, ale hrozí im aj výkon trestu uložený za takéto konanie. Aj keď si spoločnosť plne uvedomuje komplikácie, ktoré môžu nastať s pozastavením ich činnosti, nateraz nevidia inú možnosť, ako zamedziť vzniku nových škôd. Zároveň dúfajú, že tieto obmedzenia budú mať pre konečných zákazníkov len dočasný charakter.

Viac o téme: KuriérTrestná činnosťPoškodenie menaPozastavenie doručovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu