Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poslanci KDH chcú vyriešiť parkovné pre obce

Snem KDH
Snem KDH

BRATISLAVA - Obce by mali mať možnosť všeobecne záväzným nariadením vymedziť úseky miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel a zároveň určiť podmienky platenia a výšku úhrady za parkovanie.

Navrhujú to poslanci za KDH Július Brocka a Pavol Abrhan. Parkovné by sa malo podľa ich návrhu stať príjmom rozpočtu obce. Účinnosť zákona navrhujú od 1. októbra 2008. Združenie miest a obcí (ZMOS) sa s takýmto návrhom stotožňuje.

Ako ďalej pre agentúru SITA povedal výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška, bol by to návrat k stavu, ktorý tu už bol, treba však definovať charakter poplatku. Upozornil, že problematika by mala byť riešená dohodou s príslušnými ministerstvami.

Ako uvádzajú poslanci v dôvodovej správe, novelou zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné bola zrušená miestna daň za dočasné parkovanie motorových vozidiel ako súčasť miestnej dane za zabratie verejného priestranstva.

Touto zmenou mnohé mestá a obce na Slovensku stratili možnosť účinne regulovať statickú dopravu na svojom území, nakoľko nebolo prijaté žiadne náhradné riešenie. "Vážnosť problému narastá s prudko rastúcim počtom automobilov a nedostatočnými parkovacími kapacitami miest a obcí," zdôrazňujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu